Nucleaire reactor in kelder Kodak, waarom?
Wat moet een producent van fotorolletjes met een nucleaire reactor en -nog vreemder- hoe kan zo'n apparaat in een fabriek terechtkomen die midden in een stad staat? Bij de locale autoriteiten kunnen ze geen antwoord geven op deze vraag, ze wisten er namelijk niets van af. De enigen die van het bestaan van de reactor afwisten, waren enkele medewerkers van Kodak. Een van die medewerkers klapte onlangs uit de school en onthulde het bestaan én de voormalige locatie van de nucleaire reactor.
Op deze foto van Google Maps is goed te zien dat de Kodak-fabriek midden in de stad Rochester ligt, met huizen en scholen op korte afstand.
Verrassend
Veilig
Volgens ingewijden stond de reactor overigens wel op een veilige plek, diep in de kelders, in een betonnen bunker. Alleen een select groepje Kodak-medewerkers hadden toegang tot de bunker en alleen als de reactor uit stond. Testmateriaal werd via een pneumatische buis naar de machine geleid. Vijf jaar na de terroristische aanval op het WTC in New York werd besloten de reactor te ontmantelen, twee jaar later is het uranium in alle stilte uit de fabriek weggehaald.
Waarom?
De vraag blijft wat Kodak met een dergelijk apparaat moest, wat moet je testen met zo'n apparaat? Mogelijk is Amerikaanse leger betrokken geweest bij de onderzoeken. Wellicht werd er gezocht naar een materiaal om van dichtbij het effect van een atoombom te kunnen vastleggen tijdens experimenten. Daarvoor is lichtgevoelig materiaal nodig dat niet wordt aangetast door nucleaire straling.
We weten nu dat er een reactor stond in de kelders van Kodak. Maar waarom?