Nokia Lumia 1020 heeft iets kleinere sensor dan 808 PureView
Het grote verschil tussen de nieuwe Nokia Lumia 1020 en de oude 808 PureView is het besturingssysteem. Die laatste draaide nog op de laatste stuiptrekkingen van Nokia's eigen Symbian, het nieuwe toestel is een Windows Phone.
Kleinere sensor
We wisten al dat de Nokia Lumia 1020 net als de 808 PureView een 41-megapixelcameramodule zou krijgen. Wat we niet wisten is dat Nokia de sensor iets zou verkleinen. De 808 PureView beschikte over een sensor in het 1/1.2-inchformaat, de nieuwe smartphone moet het doen met een iets kleinere 1/1.5-inchsensor.
Het aantal megapixels is hetzelfde gebleven, dat betekent dat de pixels iets kleiner zijn geworden. Of dat negatieve invloed heeft op de beeldkwaliteit zal moeten blijken uit een test. Mogelijk is de sensortechniek verbeterd en leveren de kleinere pixels dezelfde kwaliteit als de vorige sensor.
Testfoto's
Een eerste indruk kun je krijgen door de testfoto's van Nokia te bekijken. Je kunt diverse foto's downloaden in volledige resolutie en in verkleind formaat, waarbij de pixels gecombineerd worden om ruis te verminderen. Onze eerste indruk is dat de beelden uit de Lumia 1020 bij volledige resolutie wat minder scherp ogen dan de foto's die we maakten met de 808 PureView. Dat kan echter ook te maken hebben met instellingen zoals ruisreductie.
Camera Grip
Nieuw is een optionele hoes die je om de Nokia Lumia 1020 kunt vouwen, waarmee je het toestel wat meer grip geeft. Met deze 'Camera Grip' lijkt de smartphone inderdaad wat meer op een camera. In de grip zit bovendien een extra batterij en je krijgt een ontspanknop bovenop de handgreep.
PureView
De Nokia Lumia 1020 maakt gebruik van dezelfde slimme trucjes als de Nokia 808. Het hoge aantal megapixels wordt ingezet om digitale zoom zonder kwaliteitverlies mogelijk te maken, je houd dan echter wel minder megapixels over. Over deze technieken lees je meer in onze uitgebreide review van de 808 PureView.
Nieuw is de mogelijkheid om ook de originele foto op te slaan als je digitaal inzoomt. In de maximale zoomstand houd je nog vijf megapixels over, maar je kunt er nu dus ook voor kiezen om het originele bestand (met veel bredere beeldhoek) daarnaast te behouden.
Pro Camera App
Fotograferen doe je via de Pro Camera App, waarin je handmatige controle over diverse instellingen hebt. Nokia heeft belooft de app via een update ook naar de Lumia 920 en 925 te brengen.
Uitgebreide technische informatie over de cameramodule in de Nokia Lumia 1020 is te lezen in een 28 pagina's tellende pdf.
Prijs en beschikbaarheid
Nokia brengt de Lumia 1020 in het vierde kwartaal van dit jaar op de markt. Wanneer de smartphone exact in de Benelux verschijnt en tegen welke prijs is nog niet bekend.