Verslag: De Donkere Kamer #10
Edie Peters en Lars Boering van respectievelijk PhotoQ en de FotografenFederatie nemen wederom de presentatie op zich. Niet alleen een goede en af en toe grappige presentatie, de twee heren weten duidelijk veel over de Nederlandse fotografie. Ze blijken dan ook prima in staat interessante informatie uit de niet altijd even praatgrage fotografen te krijgen.
Modefotografie
Een van die fotografen die deze avond te gast is, is modefotograaf Barrie Hullegie. Terwijl hij vertelt over zijn carrière en werkwijze, komt een selectie van zijn werk langs op negen grote projectieschermen boven de zaal. Een jonge fotograaf met een duidelijk eigen stijl. Binnenkort verhuist Hullegie naar Londen, zo vertelt hij. Het kan haast niet anders of we gaan meer van hem horen.
Lars Boering in gesprek met modefotograaf Barrie Hullegie.
Nieuw werk
Van wie we al veel hebben gehoord de laatste tijd is Ilvy Njiokiktjien. Haar serie Afrikaner Blood, die ze samen met Elles van Gelder maakt, won al diverse prijzen. Niet alleen vertelt ze over hun werkwijze en de omgang met de racistische kampleider kolonel Joosten, ook zien we op de schermen nieuw werk voorbij komen. Ze is nog maar een paar weken terug uit Zuid-Afrika, waar ze zich meer op het privéleven van de blanke jongens en hun familie heeft gestort.
Ilvy Njiokiktjien vertelt niet alleen over de bekende foto's uit haar serie Afrikaner Blood, maar laat ook nieuw werk zien.
Iraans talent
Er was bij de tiende editie van De Donkere Kamer niet alleen ruimte voor Nederlands fototalent, zo was ook de Iraanse Rahi Rezvani te gast. Zijn moederland ontvlucht en maar half begrepen tijdens zijn opleiding aan het KABK in Den Haag, maar met een kenmerkende eigen stijl. Rezvani doet de dingen duidelijk zoals hij ze zelf het liefste doet en met resultaat, hij heeft al vele bekende mensen voor zijn lens gehad.
Iraanse fotograaf Rahi Rezvani wordt geïnterviewd door Edie Peters van PhotoQ.
Geld
De Canadese VII-fotograaf Donald Weber vertelde over zijn werk, maar vooral over geld. Zijn eigen geld ook, want zijn workshop bracht hij wel erg vaak onder de aandacht. Weber is duidelijk iemand die goed kan praten en zijn eigen zaakjes goed voor elkaar heeft. De kritische vragen van Edie Peters brachten hem echter zo nu en dan in verlegenheid.
Pitchen
Een vast onderdeel van De Donkere Kamer zijn de 'pitches'. Drie talenten mogen elk in drie minuten een pleidooi houden voor hun lopend fotoproject. Bij aanvang krijgen alle bezoekers vijf muntjes (één voor elke euro entree) en deze mogen naar eigen inzicht worden verdeeld onder de pitchers. Bonus van de avond is Frido Troost, fotohistoricus en eigenaar van antiquariaat Institute for Concrete Matter, met zijn column over Nadar en de echtheid van de hedendaagse fotojournalistiek.
De Donkere Kamer #11
Behoorde je niet tot een van de 325 bezoekers, maar lijkt het je wel leuk De Donkere Kamer eens te bezoeken? Maandag 2 juli is de elfde editie. Via de website van Pakhuis de Zwijger kun je je opgeven voor een nieuwsbrief, die je op de hoogte houdt van de komende edities. Behalve een leuke en informatieve avond over fotografie, is het ook nog eens een uitstekende gelegenheid om in contact te komen met interessante mensen uit de fotografiewereld.
Een van de pitchers is Anne Claire de Breij met een serie over Nederlands kampioenen.