Review: Gitzo GT2830 Basalt Serie 2
Met een adviesprijs van net geen vijfhonderd euro is de Gitzo GT2830 aardig aan de prijs. Toch is dit de 'goedkope' variant, gemaakt van basalt. Er is ook een variant van carbon met een nog hoger prijskaartje.
Materiaal
Gelukkig heeft Gitzo op de rest van de materialen niet bespaard, voor de schanieren en de middenplaat werd magnesium gebruikt. Als gevolg voelt het statief zeer degelijk en solide aan. Je kunt de poten - een statiefkop moet los worden bijgekocht - maximaal belasten met tien kilogram. De fabrikant raadt het statief aan voor spiegelreflexcamera's in combinatie met maximaal een 300mm-objectief.
Zeer stabiel
Desalniettemin is het gewicht met iets meer dan anderhalve kilo laag voor een dergelijk stevig en hoog statief. De poten bestaan uit drie segmenten. Je kunt het statief minder compact vervoeren, maar het komt de stabiliteit ten goede. Met die stabiliteit zit het sowieso wel goed, weinig statieven kunnen op dat vlak tippen aan de Gitzo.
Slimme middenkolom
Een slimme vinding is de middenkolom, die je kunt uitnemen en vervangen door enkel de boven- en onderkant van de kolom. Het statief haalt dan een lagere maximale hoogte van 135,5 cm, maar is nog stabieler en lichter van gewicht.
Draaisysteem
Gitzo is een van de merken die al jaren vasthoudt aan een draaisysteem om de pootjes vast te zetten. Wil het bij voordelige statieven met zo’n systeem nog wel eens lastig zijn om de poten uit te draaien, bij de Gitzo gaat dit snel en gemakkelijk. Er is niet veel kracht nodig om de poten vast en weer los te draaien.
Je kunt de rubberen dopjes aan de onderkant van de poten losdraaien en vervangen voor metalen spikes. Het is jammer dat Gitzo deze niet standaard meelevert met de GT2830.
Deze review verscheen eerder in DIGIFOTO Pro 3.2011