Thematisch fotograferen: Cor van Sliedregt
De meeste fotografen leggen tal van onderwerpen vast, variërend van portretten, stadsgezichten, vakantie's, landschappen, vogels, details van de natuur (macro/macrofotografie), gebeurtenissen, acties, kermis, mensen aan het werk, bruidsfoto's enzovoorts. Sommige fotografen leggen zichzelf een beperking op, met het idee 'in beperking toont zich de meester'.
Tekst: Cor van Sliedregt
1. Begrenzing
Men kan het overgrote deel van de vakantiefoto's terugvinden in ansichtkaarten, reisboeken, kalenders en reisadvertenties. Het enige verschil is dat de eigen familie er niet opstaat, dit in tegenstelling tot een "selfie".
Persoonlijk zou ik kiezen voor:
a. een goed landschap, stadsgezicht of documentatie van een gebeurtenis
b. en/of een sprekend portret.
En hier komt ervaring om de hoek kijken: hoe meer je met een bepaald thema bezig bent, des te beter worden je foto's.

Foto: Cor van Sliedregt
2. Verdieping
Door de aandacht niet te versnipperen, ga je binnen het thema je eigen kwaliteiten ontdekken. Neem bijvoorbeeld het thema portret. Na een half jaar geconcentreerd portretteren krijg je het goed in de vingers, beter gezegd in het oog. Je wordt vaardiger in de communicatie met je model, het moment voel je beter aan, de lichtval, het standpunt: alles wordt geraffineerder en ondanks de tegenvallers stijgt de kwaliteit van je foto.
3. Ken u zelve
In mijn geval heb ik al snel ontdekt dat ik me meer op m'n gemak voel bij thema's die stilstaan. Ik voel me ongemakkelijk bij het fotograferen van mensen in het algemeen. Dergelijke foto's van mijn hand zijn voor de kijker niet de moeite waard. Dus laat ik dat aan andere fotografen over. Advies: ontdek welke onderwerpen je het beste liggen en concentreer je daarop.
4. Hoe kom je op een thema
In eerste instantie fotografeer ik iets wat mij opvalt, mijn aandacht trekt, mij ergens aan doet denken of er een gevoel bij krijgt. Thuisgekomen en terugkijkend ontdekte ik dat een bepaald onderwerp regelmatig terugkomt.
A-ha! een thema? Nu heeft het thema een label, een naam en zie ik in mijn omgeving steeds meer onderwerpen met hetzelfde thema. Zo kan ik jarenlang doorgaan met verschillende thema's en al fotograferend en terugkijkend komen vanzelf filosofische gedachten, ideeën daar bij. En dat heeft weer invloed op de kwaliteit van de foto's. Uiteindelijk wordt het een selectieproces: dit wel, dat niet. Advies: blijf kritisch ten opzichte van je eigen werk.

Foto: Cor van Sliedregt
5. Compositie
Elk thema heeft zijn eigen karakteristieken. Dat kan het moment, het standpunt of de kadrering zijn. Verwijder storende elementen aan de randen, zorg dat het oog van de toeschouwer over het beeld kan dwalen. Experimenteer: probeer verschillende benaderingen. Bij twijfel: veranderen of verwijderen uit de thematische reeks. Een thematische verzameling is sterker dan één enkele foto en het geheel wordt een feest voor de kijker.

Foto: Cor van Sliedregt
6. Geverfd Asfalt
Na een bezoek aan het Gauguin museum in het Franse Pont Aven viel mij in het kleine kustplaatsje de verweerde zebra-paden op en maakte een paar foto's. Ik zag er als het ware kaarten of luchtfoto's met rivieren enz. in.

Foto: Cor van Sliedregt
Vervolgens zag ik hoe ook teksten en symbolen - zoals de fietser voor een fietspad - grappig of interessant zijn. De verzameling groeide in de loop van ruim 20 jaar. Toen was de tijd rijp om er iets mee te doen.

Foto: Cor van Sliedregt
7. Resultaat
Een eenvoudig boek maken was mijn ideaal, want een groot aantal foto's vertelt mijn verhaal beter dan één enkele foto. Wel stel ik de eis aan mijzelf dat elke gekozen foto voldoende kwaliteiten moet hebben. De verzameling moet ook groot genoeg zijn. Bij een expositie is een reeks van 10 tot 15 foto's voldoende, een boek wordt serieus bij een verzameling van circa 50 tot 80 foto's. Met de tegenwoordige kopieer- of druktechnieken is het mogelijk om voor een redelijk bedrag een boek te laten maken in een kleine oplage.

Foto: Cor van Sliedregt
Het boek GEVERFD ASFALT, met ruim 70 foto's; formaat: oblong A5, 80 pagina's met tekst in het Nederlands en Engels, is uitgekomen bij Uitgeverij Drie Koningen en te bestellen via E-mail: coda.coda@quicknet.nl en kost € 30,-- exclusief verzendkosten.
Wil je meer zien van Cor van Sliedregt? Neem een kijkje op codacoda.nl.