Zonsverduistering 25 oktober: zo fotografeer je dit verschijnsel
Wat is een zonsverduistering?
Laten we even met het begin beginnen. Wat verstaan we onder een zonsverduistering? Een zonsverduistering ontstaat wanneer de aarde, de maan én de zon op één lijn staan. De maan schuift, vanaf de aarde gezien, dan voor de zon waardoor het zicht hierop wordt geblokkeerd. Dit verschijnsel komt gemiddeld twee keer per jaar voor en is niet overal op de wereld te zien. In Nederland is dit verschijnsel niet zo vaak te zien, maar op 25 oktober krijgen we de kans. Het is natuurlijk hopen op een heldere dag.
Tussen 11:08 en 13:03 is de zonsverduistering te zien - dit is gemeten vanaf Amsterdam. Hoewel Nederland een klein land is, kan de precieze tijd in Groningen of Limburg bijvoorbeeld net wat anders uitpakken.
Goed voorbereid de zonsverduistering vastleggen
Om je goed te kunnen voorbereiden op dit heugelijke moment, delen we een paar tips. De eerste is meteen de belangrijkste: denk aan je veiligheid. Als je wel eens direct in de zon hebt geprobeerd te kijken, weet je dat dat niet te doen is. Hoewel de maan (gedeeltelijk) voor de zon zal staan, is de zon niet onverminderd fel. Kijk dus altijd veilig naar de zon met een speciale eclipsbril. Hetzelfde gaat op voor je camera en objectief. Gebruik een UV-filter en/of een sterk grijsfilter. Kijk niet zomaar zonder bril door de zoeker, het zonlicht kan dan alsnog je ogen beschadigen.
Naast deze veiligheidsmaatregelen moet je nadenken over wat je wil gaan fotograferen en hoe. De zonsverduistering komt niet vaak voor en het is ook snel voorbij. Je hebt dus weinig tijd om te fine-tunen en kunt het niet gauw opnieuw doen. Kies van tevoren welk objectief je gebruikt en denk na over je instellingen. Als je tijdens het verschijnsel van objectief wil wisselen, verlies je veel kostbare tijd. Een zonsverduistering heeft meerdere fases waarmee je rekening kunt houden. In de eerste fase schuift de maan voor de zon, in de tweede fase is de zon verduisterd (soms geheel, vaker gedeeltelijk) en in de derde fase schuift de maan weer van de zon af.
Maak een timelapse
Wil je helemaal geen moment van de fases van de zonsondergang missen? Kies er dan voor om een video of timelapse te maken. Zet je camera netjes op een statief en laat de camera filmen of periodiek een foto maken. Deze zet je later in de nabewerking achter elkaar voor een spannende timelapse.
Upload je foto in onze gallery
Heb je mooie foto's kunnen maken van de zonsverduistering in ons land? Deel deze met ons in de gallery en wie weet zetten wij jouw foto in de spotlight en delen we deze op onze social media kanalen zoals Instagram.
Lees ook: Waarom je autofocus soms niet werkt (en wat je eraan kunt doen!)