5 Iconische beelden en de camera's die ze geschoten hebben
Burning Monk - Malcolm Browne, 1963 / Petri
Thích Quảng Đức was een Vietnamese boeddhistische monnik die zichzelf op 11 juni 1963 doodde op een druk kruispunt in Saigon. Hij protesteerde tegen de vervolging van boeddhisten door de Zuid-Vietnamese regering.
De fotograaf; Malcolm Browne, gebruikte een in Japan gemaakte Petri-camera om deze iconische foto te maken. Browne gaf in een oud interview toe dat hij zich niet kon herinneren welke blootstelling hij gebruikte.
The Hindenburg Disaster - Sam Shere, 1937 / Speed Graphic
De ramp met de Hindenburg vond plaats op 6 mei 1937 in Manchester Township, New Jersey, Verenigde Staten. Het Duitse passagiersluchtschip LZ 129 Hindenburg vloog in brand en werd vernietigd tijdens zijn poging om aan te meren. Aan boord waren 97 mensen; er waren 36 dodelijke slachtoffers. De Speed Graphic was standaarduitrusting voor veel Amerikaanse persfotografen tot het midden van de jaren zestig. Speed in de naam Speed Graphic stond voor de maximum sluitersnelheid van 1/1000e.
D-Day - Robert Capa, 1944 / Contax Ii
Deze foto maakt deel uit van een serie die bekend staat als de Magnificent Eleven, een groep foto's van D-Day gemaakt door oorlogsfotograaf Robert Capa. Capa was met een van de eerste troepengolven die landden op het Amerikaanse invasiestrand, Omaha Beach. Onder vuur nam Capa 106 foto's, welke op elf na vernietigd waren bij een verwerkingsongeluk in het fotolab van het tijdschrift Life in Londen. De foto's zijn alom gevierd, en Steven Spielberg zou zich door hen hebben laten inspireren tijdens het filmen van Saving Private Ryan.
Afghan Girl - Steve McCurry, 1984 / Nikon Fm2
'Afghan Girl' is een portret uit 1984 van journalist Steve McCurry. Het verscheen op de cover van National Geographic in 1985. De identiteit van het onderwerp van de foto was aanvankelijk niet bekend, maar begin 2002 werd ze geïdentificeerd als Sharbat Gula. Ze was een Afghaans kind dat in het vluchtelingenkamp Nasir Bagh in Pakistan woonde tijdens de Sovjetbezetting van Afghanistan toen ze werd gefotografeerd.
Earthrise - William Anders, 1968 / Modified Hasselblad 500 El
'Earthrise' is een foto van de aarde en een deel van het maanoppervlak die door astronaut William Anders tijdens de Apollo 8-missie werd genomen. De foto werd genomen op 24 december 1968, met een sterk gemodificeerde Hasselblad 500 EL met elektrische aandrijving.
De camera had een eenvoudige kijkring in plaats van de standaardreflexzoeker en was geladen met een 70 mm-filmmagazijn met op maat gemaakte Ektachrome-film ontwikkeld door Kodak. Direct daarvoor fotografeerde Anders het maanoppervlak met een lens van 250 mm; de lens werd vervolgens gebruikt voor de Earthrise-beelden.