Nikon Small World op Fotofestival Schiedam

Nikon Small World

Nikon Small World op Fotofestival Schiedam

Christel de Wolff 1413
Nikon Small World biedt een venster naar een universum dat alleen door de lens van een microscoop gezien kan worden. Het geeft inzicht in een wereld waarbij de meesten van ons niet dagelijks mee bezig zijn, laat staan dat we die vaak te zien krijgen.

Lees ook: Thema en eerste namen Fotofestival Schiedam

Microfoto's, wat zijn het?

Nikon Small World toont microfoto's, technische documenten die van grote betekenis kunnen zijn voor de wetenschap of industrie. Een goede microfoto is een afbeelding waarvan de structuur, kleur, compositie en inhoud van een object is te zien. Vanzelfsprekend schuilt hier ook schoonheid in en staat het medium open voor verschillende niveaus van bevattingsvermogen en waardering.

Nikon Small World competitie

Nikon Small World is een competitie die in 1975 voor het eerst gehouden werd om de inspanningen van diegenen betrokken bij dit specifieke segment binnen de optica te erkennen en vooral ook toe te juichen. Inmiddels is Nikon Small World uitgegroeid tot een toonaangevende etalage voor fotomicrografen uit de meest uiteenlopende wetenschappelijke disciplines.  De expositie wordt beschouwd als hét platform voor de schoonheid en complexiteit van het leven gezien door een lichtmicroscoop.

Primeur op Fotofestival Schiedam

De expositie reist ieder jaar door heel Noord-Amerika langs musea en wetenschappelijke centra, maar komt dit jaar voor het eerst naar Europa. Een selectie zal worden getoond tijdens Fotofestival Schiedam.  Je vindt Nikon Small World op het festival aan de Overschiesestraat. De expositie is buiten en heeft geen openingstijden. Bekijk op de kaart waar de locatie zich bevindt.

nikon small world

© Marek Mis Air Bubbles in Melted and Drying Ascorbic Acid

Onder de werken die getoond worden op Fotofestival Schiedam bevindt zich ook het beeld van Marek Mis uit Polen. We spraken met hem over zijn passie voor de wereld door de microscoop en zijn tentoongestelde beeld.

Je hoort niet elke dag dat iemand foto's maakt vanuit een microscoop. Hoe kwam je bij deze bijzondere vorm van fotografie?
'Voordat ik microfoto's maakte, tekende ik de dingen die ik zag onder mijn microscoop. Op een dag besloot ik dat het makkelijker zou zijn om ze te fotograferen. Dit was in 1980 en ik fotografeerde toen met een Smiena 8M, een simpele Russische camera van destijds. Mijn eerste microfoto's waren zwartwit en van slechte kwaliteit. Om deze en meerdere redenen gaf ik het fotograferen al snel weer op. Tot ik in 2009, bijna dertig jaar later, mijn eerste digitale camera kocht, de Pentax K-10.'

Over gear gesproken, wat is jouw set-up voor microscopische fotografie? Wat heb je in jouw (foto)tas? 
'Ik gebruik meestal mijn Olympus BH-2 microscoop met Olympus plan-apochromatische objectieven. Daarnaast werk ik met de Pentax K-1 en K-5. Ik gebruik verschillende lichttechnieken, vaak een combinatie van dark field belichting met polarisatie om onnatuurlijke maar prachtige kleuren te fotograferen.

Zie jij jezelf meer als een bioloog en onderzoeker of als een kunstenaar? En, hoe wil je dat we jouw werk zien?
'Ik ben een bioloog, maar ook een kunstenaar. Ik probeer biologische onderwerpen op een artistieke manier te benaderen. Natuurlijk wil ik wel dat de specifieke elementen herkenbaar worden geregistreerd, maar ik fotografeer graag plantweefsel, microkristallen en luchtbellen vanwege het artistieke. Welke van de twee ik uitlicht, hangt van het onderwerp af. De foto die op de Nikon Small World expositie in Schiedam wordt getoond van de luchtbellen in ascorbinezuur heeft voor mij een grote artistieke waarde.'

Jouw foto op Nikon Small World heet Air Bubbles in melted and drying ascorbic acid. Wat zien we precies?
'Het zijn, zoals de titel al aangeeft, luchtbellen in ascorbinezuur. De bellen vormen aan de rand van de gesmolten substantie. Ik heb het vastgelegd toen het zuur aan het afkoelen was. Het is een snel proces, slechts een paar minuten later veranderden de bellen alweer in minder interessante vormen.'

Hoe kwam jouw foto bij de Nikon Small World expositie terecht?
'Mijn beeld behoorde tot een van de twintig beste beelden die zijn ingezonden op de Nikon Small World competitie in Noord-Amerika. Deze expositie reist ieder jaar door Noord-Amerika, maar is nu dus voor het eerst in Nederland te zien. Daar ben ik natuurlijk erg trots op!'

Fotograferen met een microscoop is een discipline die je niet dagelijks tegen komt, maar heb je nog tips voor wie geïnspireerd is geraakt om zelf aan de slag te gaan?
'Het belangrijkste van deze discipline is dat je geduld moet hebben. Microfotografie is een relatief moeilijk en je hebt vaak meerdere pogingen nodig om tot een mooi beeld te komen. Daarnaast de gear: je hebt natuurlijk een microscoop nodig. Je hoeft niet meteen met de nieuwste en duurste microscoop thuis te komen, maar liever ook niet het goedkoopste plastic model. Op het internet zijn diverse degelijke modellen te vinden. Het belangrijkste zijn de microscopische objectieven. Deze zijn niet goedkoop, maar je hoeft ze niet allemaal tegelijk te kopen. Een goede set voor microfotografie koop je stukje bij beetje. Ook daar moet je dus geduld voor hebben!'

Fotofestival Schiedam vindt plaats van 18 tot en met 28 oktober. Meer informatie over het hele programma vind je op de website.
Meer werk van Marek Mis vind je op zijn website. 

Lees ook: Thema en eerste namen Fotofestival Schiedam

 

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel