Food photography uitgelegd door een pro

Food photography uitgelegd door een pro

Redactie DIGIFOTO Pro 7107

Het fotograferen van gerechten is de laatste jaren ongelooflijk populair geworden. Social media zoals Instagram staan er vol mee. Gerechten zijn heel leuk om te fotograferen en: je kunt het gewoon thuis doen.

Op een foto van een gerecht wil je vooral dat het er smakelijk uitziet. Je kunt experimenteren met de instellingen, om bijvoorbeeld meer of minder scherptediepte te creëren, maar je opstelling moet in eerste instantie goed zijn.

In deze video neemt fotograaf Daniel Norton je mee op een set waar hij foto’s maakte, en legt hij uit hoe hij het aanpakt.

Lees ook: Voedselverspilling door de ogen van foodfotograaf Silvia Bifaro

Tips & tricks: food fotografie

Wil jij aan de slag met voedselfotografie, ofwel; food photography?  Wij hebben nog een paar aanvullende tips voor je klaar staan: 

Eten overbelichten: het is essentieel voor food fotografie om het eten er vers uit te laten zien. Dit kan je doen door een lichte ondergrond maar ook door het overbelichten van het eten. Hierdoor oogt het eten nog frisser en schoner.

Verschillende ondergronden: één van de belangrijkste dingen waar je rekening mee moet houden tijdens food fotografie is het kiezen van een ondergrond. Dit betekent dat je moet bedenken of je het eten op een bord neerlegt, een placemat of gewoon op de eettafel. Bij food fotografie draait het vooral om de kunst hoe je het eten er fris uit laat zien. Een witte ondergrond zorgt er vaak voor dat de kleuren van het voedsel beter uitkomen en een frisse uitstraling hebben.

Gebruik geen flits: het gebruiken van je flits is een ‘no go’ als het op food fotografie aankomt. Foto’s maken van eten in combinatie met het gebruik van een flits zorgt namelijk dat de diepte uit je foto verdwijnt. Toch is het bij food fotografie voldoende licht erg belangrijk. Om toch wat meer licht te creëren in de foto kun je in plaats van je reportageflitser beter een paar mooie daglichtlampen met softboxen aanschaffen.

Garnering: ondanks dat minimalisme voor rust in de foto zorgt, zorgt garnering voor net wat extra speling. Vaak wordt bij food fotografie de ingrediënten van het gerecht nog eens apart naast het gerecht gelegd. Denk hierbij aan mozzarella, tomaten en basilicum naast een voorbereide pizza. Ook kan je bestek gebruiken om meer speling toe te voegen. Bij food fotografie heb je veel vrijheid om te spelen met de vormen van het eten. 

Gesneden presenteren: je kan er voor kiezen om het voedsel dat je gaat fotograferen al te snijden. Een groot stuk vlees is lekker om te zien, maar een stuk afgesneden vlees waardoor je de rode, sappige binnenkant kan zien zorgt al voor meer zin om het stuk vlees te eten. Bij food fotografie is het immers ook de bedoeling om de kijker van de foto’s zin te laten krijgen in het vastgelegde eten.

Verschillende hoeken: bij food fotografie is het gebruiken van een bepaalde hoek geheel afhankelijk van wat voor eten je gaat fotograferen. Bij een gerecht met meerdere lagen kan je bijvoorbeeld van voren fotograferen zodat er meer diepte te zien is in de foto. Bij deze tip geldt: blijven uitproberen tot je de perfecte hoek hebt gevonden. De perfecte hoek verschilt namelijk per gerecht.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie