Bewegingsonscherpte vangen met 'panning'

Bewegingsonscherpte vangen met 'panning'

Redactie DIGIFOTO Pro 3019

Panning is een beweging met een camera van links naar rechts of van rechts naar links. Het is een techniek die veel gebruik wordt in sportfotografie, waarbij snel bewegende onderwerpen gefotografeerd worden op een manier die de snelheid op de foto weergeeft. Immers, wanneer je een foto van een tour de France fietser ‘bevriest’, komt niet over dat hij met een snelheid van 80 km/h van de berg af raast. Met een ‘pan’ volgt de fotograaf het bewegend object, waardoor je bewegingsonscherpte in de achtergrond krijgt maar het onderwerp mooi scherp blijft.

Rechte lijnen

Panning, wij noemen het ook wel 'meetrekken', werkt voornamelijk goed als je weet waar je onderwerp naartoe gaat (de baan die hij/zij aflegt), en dat een redelijk rechte lijn is. Heen en weer bewegende onderwerpen zijn veel lastiger, want de lijnen in je onscherpe achtergrond zijn op die manier niet recht, wat rommelig kan worden.

Lees ook: Uitgelicht: fotoboeken over sportfotografie

Instellingen

Voor een goede panning foto kun je de sluitertijd het beste iets lager zetten dan je normaal zou doen. Begin bijvoorbeeld met 1/30 sec of lager. Waar je op uitkomt is natuurlijk sterk afhankelijk van het licht en de snelheid van je onderwerp, maar bij een te lage sluitertijd heb je meer kans op camerabeweging in de foto.
Denk er goed over na waar je jezelf opstelt. Voor de hele beweging heb je een vrij shot nodig, wat bij een groot evenement vaak niet eenvoudig is. De achtergrond kan het beste zo rustig mogelijk zijn. Je wil zoveel mogelijk parallel aan het onderwerp staan.

Pannen!

  • Volg je onderwerp in een zo vloeiend mogelijke beweging. Voor een lange lens is een statief noodzakelijk; sowieso geeft dit de mooiste resultaten. Draai de kop of de schroef voor de horizontale as los tot de beweging voor jou goed voelt; je wil niet te hard hoeven duwen.
  • Als je camera autofocus tracking (AF-C) heeft, gebruik dat dan. Niet alle camera’s hebben dit en ook niet bij alle camera’s reageert het objectief snel genoeg, maar het kan een handige tool zijn die je kostbare tijd bespaart.
  • Druk uiteraard zo rustig mogelijk af, om kleine bewegingen van de camera te vermijden.
  • Heb je een oudere camera waarbij wat vertraging optreedt tussen het afdrukken en het daadwerkelijke sluiten van de sluiter? Calculeer dit dan in door eerder af te drukken.
Lees ook: Interview met sportfotograaf Vincent Riemersma

Trainen

Wanneer je het pannen nog niet volledig onder de knie hebt, kan het frustrerend zijn. Je onderwerp is immers vrij snel weg, waardoor je weer een nieuwe positie of een nieuw onderwerp moet kiezen om het opnieuw te proberen. Doe je het voor het eerst, neem dan ook wat foto’s met een lage sluitertijd zodat je niet alleen met onscherpe foto’s thuiskomt.

Onder de knie

Uiteindelijk veel mooie sportfoto’s zijn op deze manier gemaakt, dus het is de moeite om er wat tijd in te investeren en panning goed onder de knie te krijgen.

Lees ook: Alles over sportfotografie in DIGIFOTO Pro 6.2022

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie