Geprezen, jonge oorlogsfotograaf blijkt een oplichter te zijn

Geprezen, jonge oorlogsfotograaf blijkt een oplichter te zijn

Mark IJsendoorn 1879
De jonge, Braziliaanse oorlogsfotograaf Eduardo Martins leek het perfecte voorbeeld van een moderne, succesvolle fotojournalist die de dramatische gevolgen van oorlog in beeld bracht voor een breed publiek. Maar het bleek allemaal één grote leugen.

Braziliaanse oorlogsfotograaf

‘Ik ben in Australië, en ik heb besloten een jaar in een busje de wereld rond te gaan. Ik verbreek alle contact, inclusief het internet.’ Dat is het laatste bericht dat Eduardo Martins de wereld in stuurde nadat hij zijn razend populaire Instagram-account verwijderde. De hippe, jonge oorlogsfotograaf had meer dan 120.000 volgers verzameld met het plaatsen van journalistieke foto’s uit conflictgebieden. Naar eigen zeggen werkte hij als ‘humanitaire vrijwilliger’ voor de Verenigde Naties. Zijn foto’s werden te koop gezet op foto-distributiewebsites als Getty en Zuma en opgepikt door prestigieuze publicaties als The Wall Street Journal, Le Monde en The Telegraph. Verschillende publicaties als Vice en Recount Magazine publiceerden interviews met Martins. Hij leek het perfecte voorbeeld van een moderne, succesvolle fotojournalist die de dramatische gevolgen van oorlog in beeld bracht voor een breed publiek. Maar het bleek allemaal één grote leugen.

Valse identiteit

De Braziliaanse BBC-journaliste Natasha Ribeiro werd wantrouwig toen zij erachter kwam dat niemand Martins ooit had ontmoet. Geen van zijn Braziliaanse collega-oorlogsjournalisten en niemand bij de organisaties waar Martins deel van claimde uit te maken had ooit van hem gehoord. Na wat meer onderzoek kwam de BBC tot een schokkende conclusie: veel van de foto’s die Martins op Instagram deelde en die werden gepubliceerd in kranten, had hij gestolen van andere fotografen. De beelden die hij van internet plukte had hij op slimme manieren bijgesneden en gespiegeld, zodat een image search zo min mogelijk resultaten zou opleveren. De foto's waar 'Martins' zelf op stond waren gestolen van een andere account. Wie er echt achter de naam Eduardo Martins schuilging is niet bekend.

Verdwenen

Martins – als dat zijn echte naam is – werd getipt over het onderzoek van de BBC naar zijn identiteit, en is inmiddels spoorloos. Zijn accounts zijn verwijderd, en waarschijnlijk komt dit personage nooit terug van zijn zogenaamde wereldreis. Inmiddels werken de publicaties die zij foto’s hebben geplaatst hard om deze te verwijderen. Wie deze oplichter echt is zullen we waarschijnlijk nooit weten.

Bron: Petapixel
 

afbeelding van Mark IJsendoorn

Mark IJsendoorn | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Mark