De 5 belangrijkste tips om je teerbeminde foto's te beschermen

De 5 belangrijkste tips om je teerbeminde foto's te beschermen

Redactie DIGIFOTO Pro 1912
Naast menselijke fouten, software- en hardwareproblemen, schuilt er nog een ander belangrijk gevaar om de hoek: cyberattacks. Zo'n aanval maak je liever niet mee, maar als het toch zover komt ben je natuurlijk graag goed voorbereid. Als vooraanstaand leverancier van opslagoplossingen voor onder andere fotografen weet LaCie als geen ander hoe je jouw werk kan beschermen. We vroegen hen om de vijf belangrijkste tips. Ook vind je een handige en duidelijk flowchart in het artikel, waarin je gelijk ziet of je veilig bent of gevaar loopt!

Dat cybercriminaliteit in opmars is, bewijzen recente cijfers van beveiligingssoftware specialist Trend Micro: 2 op 3 bedrijven kregen het laatste jaar te maken met een zware cyberaanval. De voornaamste bedreiging? Ransomware. Een stukje software dringt je computer binnen en maakt je je gegevens op slag onleesbaar door middel van van encryptie. Vervolgens vraagt men bitcoins in ruil voor de encryptiesleutel. Ransomware treft niet enkel grote bedrijven, ook particulieren en zelfstandigen worden slachtoffer. Zo staan je dierbare foto's achter slot en grendel voor je het in de gaten hebt, een groot gevaar dus.

Daarom vroegen we LaCie, specialist in opslagtechnologie om ons, en daarmee jullie, de vijf belangrijkste tips te geven om je werk en je apparatuur te beschermen. Tips waar je echt wat aan hebt als fotograaf, want een gewaarschuwd mens telt voor twee, toch?

1. Werk een degelijke back-upstrategie uit

Back-up. Voor sommigen is het een noodzakelijk kwaad, voor anderen hangt hun professionele toekomst er van af. Feit is, je kan vandaag onmogelijk om back-up heen. Het is en blijft de belangrijkste manier om je te beschermen tegen een cyberaanval. Wie geïnfecteerd is kan de versleutelde schijven volledig leegmaken, en vervolgens eenvoudigweg met de back-up aan de slag. De beste back-upstrategie? Pas de 3-2-1 regel toe. Bewaar 3 kopieën van je foto's op 2 verschillende devices, waarvan 1 exemplaar buiten je kantoor of huis. Op die manier ben je ook helemaal safe als er zich bijvoorbeeld een brand voordoet.

Je kan verschillende combinaties maken met deze back-upstrategie. De oplossing kan zo simpel zijn als drie LaCie D2’s met daarop je belangrijkste foto's. Wie vaak onderweg is kan als alternatief ook één LaCie D2 combineren met met een NAS en een back-up in de cloud. Dit vergt tijd en een investering, maar valt in het niets met de kost en tijd die je verliest bij een cyberaanval.

Een back-up kan je manueel doen, maar bekijk zeker ook jouw opties back-upsoftware, met een automatische back-up vermijd je veel problemen.

2. Bescherm je externe harde schijven én je NAS

Ransomware die je computer binnendringt infecteert zoveel mogelijk toestellen die zich op het netwerk bevinden. Cybercriminelen weten dat back-ups hun grootste vijanden zijn, en passen hun software daarop aan. Niet alleen worden je netwerkschijven dus niet gespaard, ook schijven die aangesloten zijn op een geïnfecteerde computer worden geëncrypteerd. Laat een externe schijf dus bij voorkeur niet op je computer zitten. Wie dit wel doet heeft best een extra back-up achter de hand.

Informeer je bij de fabrikant van jouw NAS-toestel over de specifieke manieren om die te beschermen. Zo ben je best een veilig administrator paswoord uit te kiezen, specifieke mappen voor een backup te gebruiken, en zet je toegang op afstand best helemaal uit.

Voor alle duidelijkheid: wie de moeite deed om de eigen bestanden en foto's te encrypteren, is in principe enkel beschermd tegen diefstal van de fysieke drive. Als je inlogt op een geëncrypteerde schijf en je computer raakt besmet, worden ook al die foto's blootgesteld aan de aanval.

3. Update regelmatig je software

Werk je nog met Windows XP of Vista? Dan is het zeer verstandig om zo spoedig mogelijk je besturingssysteem te upgraden. Update je besturingssysteem en software om heel wat gevaarlijke problemen eenvoudig te voorkomen. Schaf een antivirusprogramma aan en werk het regelmatig bij. Update de firmware van al je hardware, en zeker die die blootgesteld worden aan het netwerk (beveiligingscamera’s, netwerkprinters, routers etcetera).

4. Let op met mails en bijlagen

Deze klassieker misleidt nog steeds een grote groep mensen. Open geen onbetrouwbare links in bijlagen, zélfs als ze van vrienden of familie komen. En ja, de kans is klein dat je de loterij wint zonder eerder een ticket (of twee) te hebben aangeschaft. De meeste rotte appels haal je er wellicht makkelijk uit, maar opgelet: dit soort mails worden ook steeds inventiever, en zien er al stukken professioneler uit dan vroeger. Voor je een nieuw programma installeert, ga dan de bron van het installatiebestand na, en weet wat voor programma je installeert.

5. Toch geïnfecteerd? Verbreek dan de verbinding

Panikeer niet als je toch geïnfecteerd raakt, zo vermijd je domme fouten. Waarschuw je collega’s, familieleden en admins die het netwerk beheren. Verbreek de verbinding van alle geïnfecteerde systemen en schakel Bluetooth en wifi uit zodat de malware niet verder verspreid raakt. Zoek uit met welke software je geïnfecteerd werd. Als het een bekende variant is, bestaat er een kans dat er een decryptor van bestaat, die de encryptie kan omzeilen. Wie er een volledige handleiding “wat te doen bij Ransomware-infectie” op wil nalezen, kan terecht op deze link.

Flowchart

Hoe zit het in jouw specifieke geval? Zijn jouw foto's veilig? Je ziet het snel na het doorlopen van deze duidelijke flowchart!

Flow Chart

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie