Pixelshift Middenformaatfoto's met de Pentax K- 1 fullframecamera

Pixelshift Middenformaatfoto's met de Pentax K- 1 fullframecamera

Pixelshift Middenformaatfoto's met de Pentax K- 1 fullframecamera

Redactie DIGIFOTO Pro 3596
Bij de introductie van de K-1 waren de verwachtingen hooggespannen. De K-1 is de eerste digitale fullframecamera van Pentax en vriend en vijand wachtte er al jaren op. Eén van de meest veelbelovende mogelijkheden van de Pentax K-1 is Pixel Shift, waarbij resoluties gehaald kunnen worden die vergelijkbaar zijn met die van middenformaatcamera's. En dat zónder extra grote sensor.

De pixelshifttechnologie vertrouwt op de bewegende sensor van de K-1. Deze sensor zit niet volledig vast zoals bij de meeste camera's maar kan minuscule bewegingen maken. Dit is niet alleen handig voor beeldstabilisatie, maar kan er ook voor zorgen dat hetzelfde beeld op verschillende delen van de sensor valt. Dit is de basis van pixelshift.

Bij een normale digitale foto, wordt het licht opgevangen door de sensor. Elke pixel op de sensor is geoptimaliseerd om rood, blauw of groen op te vangen en kan de andere kleuren slechts benaderen door de pixels die ernaast zitten. Door de gegevens van alle pixels samen te voegen kan de sensor een beeld creëren met, hopelijk, realistische kleuren. Hoewel dit in principe erg goed werkt, is er wel een aanzienlijke kans op beeldfouten zoals moiré.

Als je een foto maakt met pixelshift, maakt de camera in een korte tijd vier foto's. Tussen deze foto's verplaatst de sensor steeds één pixel, waardoor elk lichtdeeltje door vier pixels wordt opgevangen. Hierdoor wordt het licht dus sowieso opgevangen door de pixel die het best die bepaalde kleur kan verwerken. Door deze vier foto's samen te voegen krijg je zeer scherpe foto's met erg mooie, natuurlijke kleuren. Doordat er met Pixelshift geen elementen op de foto ‘gegokt’ hoeven te worden zoals bij een normale sensor, worden ook de meeste beeldfouten geelimineerd en krijg je dus nog scherpere, natuurlijkere en mooiere foto’s.

Geen beweging
Het grote probleem met het samenvoegen van meerdere foto's is natuurlijk beweging. Je kan uiteraard vrij makkelijk je eigen bewegingen elimineren door een goed statief te gebruiken en foto's te maken met een afstandsbediening, maar sommige factoren heb je niet in de hand. Als er bijvoorbeeld een vogel overvliegt, kan dit er op een samengevoegde foto erg lelijk en onnatuurlijk uitzien. Gelukkig heeft Pentax hier iets op bedacht. De sensor kan niet alleen zelf bewegen, maar het kan ook bewegingen in het beeld detecteren. Als de sensor ziet dat een onderwerp op de één van de vier foto's is verplaatst ten opzichte van de eerste foto, dan wordt dat deel van de foto overgeslagen bij het samenvoegen. Hierdoor krijg je op dit punt dus niet de extra resolutie die pixelshift biedt, maar blijft het beeld wel in orde. Het deel van de foto waar geen beweging is waargenomen krijgt wel de pixelshiftbehandeling en heeft krijgt dus wel de volledige scherpte.

Om de scherpste foto's te garanderen maakt de K-1 alle foto's na de eerste met een elektronische sluiter in plaats van de standaard mechanische sluiter. Na het maken van de eerste van de vier foto's laat de camera de spiegel omhoog en de sluiter open en slaat hij de beelden op door een elektronisch sluitermechanisme. Dit vermindert kleine trillingen in de body van de camera die, hoe klein ze ook zijn, te zien kunnen zijn op het eindresultaat.

Middenformaatresolutie uit een fullframecamera
Hoewel Pixelshift niet onder elke omstandigheden optimaal werkt, bijvoorbeeld bij foto's die uit de hand geschoten zijn, geeft het bij de juiste omstandigheden ontzettend scherpe foto's. In vergelijkende testen blijkt de Pentax K-1 met Pixelshift zelfs beter te presteren dat middenformaatcamera's. De foto's zijn scherper, er zijn minder beeldfouten als moiré te zien en het dynamisch bereik is beter. Ook wordt de resolutie door het gebruik van Pixelshift verhoogd van 36 naar 64 megapixels, waardoor je enorme, haarscherpe afdrukken kunt maken.

De linkerfoto is origineel, de middelste is zonder Pixelshift en de meest rechtse is mét Pixelshift
Pixelshift zit momenteel in de Pentax K-70, K-1 en de Pentax K-3II. De laatste heeft echter nog geen bewegingseliminatie.

Weinig Ruis
Een bijkomend voordeel van Pixelshift, is de lage hoeveelheid ruis die op de foto's terug te zien is. Doordat er vier foto's worden gemaakt, komt er ook vier keer zoveel licht binnen als bij één foto. Hierdoor gaat de hoeveelheid ruis omlaag en het dynamisch bereik omhoog.

Info: Ricoh Imaging 
 

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie

afbeelding van J de Boer

Ben benieuwd naar de Pentax.