TU Delft: 80 terabit op één vierkante centimeter

TU Delft: 80 terabit op één vierkante centimeter

TU Delft: 80 terabit op één vierkante centimeter

Jasper van Bladel 1486
Opslag is de laatste jaren steeds compacter, goedkoper en sneller geworden. Nu zet de TU Delft nog een stap verder in de toekomst. Ze hebben een techniek ontwikkeld waarmee enorm veel gegevens opgeslagen kunnen worden op een minuscuul oppervlak.

Alle boeken ter wereld zouden op het oppervlak van één enkele postzegel opgeslagen kunnen worden met de nieuwe techniek. Veelbelovend dus! In het nieuwe opslaggeheugen wordt elke bit bepaald door de positie van slechts één enkel chlooratoom. Op een schijf van slechts 100 nanometer breed past daardoor 1 kilobyte info. Dat is rond de vijfhonderd keer meer dan nu op de beste harde schijven opgeslagen kan worden.

Dit is een link naar de resultaten van het onderzoek.

Onbeperkt

Goed nieuws, want dat betekent dat onze digitale camera’s, als ze gebruikmaken van de nieuwe techniek, zo ongeveer een onbeperkte hoeveelheid foto’s zullen kunnen opslaan. Wie wil dat nu niet?

Toekomst

Dat nu door de universiteit aangetoond is dat het kan, wil nog niet zeggen dat we het volgend jaar terug gaan zien in onze levens. Het gaat waarschijnlijk nog een hele tijd duren voor deze techniek de weg vindt in onze camera’s. Dat is jammer, maar het is in ieder geval goed om te weten dat dit soort technieken er aan zit te komen. 

Bekijk hier een filmpje waarin uitgelegd wordt hoe de techniek werkt.

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper