Nikon's spiegelloze camera's: hardnekkige geruchten onder de loep
Nikonrumors is weliswaar een geruchtensite, maar wel een bron van serieus te nemen geruchten. Sterker nog, het is vrijwel de enige site die de bron is van geruchten wanneer het om Nikon gaat. De andere sites doen niets anders dan het kopiëren van de berichten van Nikonrumors. Toch zijn er ook nog andere bronnen, namelijk de patentaanvragen van Nikon. Deze zijn openbaar. Goed, dan zijn er soms nog sites die patenten en ander nieuws analyseren en er eigen conclusies aan verbinden – dat is wat we hier nu doen.
Goed, zoveel over de betrouwbaarheid van Nikonrumors; de site heeft de afgelopen jaren bewezen een betrouwbare bron te zijn, ook al zijn de patenten een stuk betrouwbaarder. Tien jaar geleden lekten berichten over nieuwe Nikon-producten uit via journalisten en drukkers van folders et cetera. Sindsdien heeft Nikon maatregelen genomen om dat te voorkomen. Nieuws wordt pas heel laat aan journalisten bekend gemaakt en Nikon zorgt mogelijk zelf voor het gecontroleerd lekken van berichten. Tegenwoordig is dat in ieder geval een beproefd marketinginstrument. Helemaal nieuw is het trouwens niet: de eerste naoorlogse Duitse kanselier Adenauer maakte er al dankbaar gebruik van.
Z6 en Z7
Nu terug naar het nieuws waarvan we nu nog niet kunnen zeggen of het echt klopt. Nikonrumors zelf beweert echter dat er geen twijfel over is:
- Er zouden twee camera’s geïntroduceerd worden: de Nikon Z6, een camera voor snelle series en hoge ISO-waarden (24MP) en Nikon Z7, een model met hoge resolutie (45MP)
- De objectieven gaan Z-Nikkor heten.
- De nadruk gaat liggen op high end spiegelloze objectieven met vast brandpunt (primes), bijvoorbeeld de Nikon Z-Noct-Nikkor 58mm f/0.95, een 24-70mm f/4, 50mm f/1.8 en een 24mm f/1.8, 28mm f/1.8 óf 35mm f/1.8 (waarschijnlijk het laatste).
Dit zijn weliswaar geruchten, maar ze komen overeen met bestaande Nikon-patenten voor objectieven. Deze zijn ook berekend voor de afstand tussen sensor en vatting (16 mm) die de nieuwe Z-vatting zou moeten hebben. Kortom: de waarschijnlijkheid is wel heel erg groot. Toch zijn er ook afwijkingen van de patenten. Zo bedraagt de brandpuntafstand van de 58mm f/0.95 in het patent 52mm. Kleine wijzigingen kunnen echter binnen hetzelfde patent plaatsvinden en soms veranderen fabrikanten ook met opzet iets in een patent om niet te veel prijs te geven of zelfs een rookgordijn te leggen.
Concentratie
De concentratie op high end spiegelloze objectieven met vast brandpunt is heel verstandig, zeker wanneer de adapter voor de bestaande F-objectieven heel goed werkt (gezien uitspraken van Nikon is dat vrijwel zeker). In dat geval zouden de nieuwe objectieven een aanvulling vormen op het bestaande programma. Ze zouden laten zien wat er met de huidige vatting (en deels met de vattingen van de concurrentie) niet mogelijk is. Bij een normale lichtsterkte zouden ze samen met de nieuwe camera’s een redelijk compact geheel vormen, en dat is wat je van een spiegelloze camera toch ook nog steeds verwacht. Bij hoge lichtsterkte zouden ze echter eigenschappen met zich verenigen die tot nu toe onverenigbaar waren. Een extreem hoge lichtsterkte en een zeer hoge scherpte bij volle opening bijvoorbeeld en/of een uitstekende hoekscherpte bij gemiddelde diafragma’s. Met de huidige F-vatting zijn dat soort ontwerpen onmogelijk – maar ook met de vattingen van de concurrentie is het ondoenlijk om een dergelijk objectief te ontwerpen zonder grote compromissen aan te gaan op het gebied van rand- en hoekscherpte, bokeh en vignetering. Hier zou Nikon dus een groot voordeel hebben.
Expertise
Dat voordeel zal de technische expertise van Nikon nog eens onderstrepen. Een objectieffabrikant die het beste f/0.95-objectief ter wereld kan maken, zal zeker in staat zijn om goede objectieven die heel wat minder ingewikkeld zijn, is dan de – terechte – redenering. Het patent laat overigens zien dat het een ontwerp is dat retro-focusachtige trekjes heeft terwijl het laatste element toch heel dicht bij de sensor zit. Nikon heeft dus meteen alle mogelijkheden van de nieuwe sensor optimaal benut.
Het uitbrengen van een compleet objectievenpalet voor de Z-vatting is op dit moment niet nodig. Zoals we ook al bij Sony hebben gezien, zullen objectieven als een 70-200mm f/2.8 of een 85mm f/1.4 niet compacter worden bij een spiegelloze camera. Die objectieven kunnen dan ook goed met een adapter gebruikt worden. De nieuwste objectieven (denk aan de 105mm f/1.4E) kunnen ook heel eenvoudig in een Z-versie uitgevoerd of zelfs omgebouwd worden. Daarvoor hoeft de vatting alleen maar 28mm verlengd te worden.
Teaservideo
Veel nieuws dus dat weliswaar nieuw is, maar voorlopig nog de status van gerucht heeft. Zeer serieus te nemen geruchten, maar toch: geruchten. We zullen echter al over en week zien of de geruchten kloppen. Nog vóór de officiële aankondiging komt er in ieder geval nog minimaal één teaservideo uit die we uitvoerig zullen becommentariëren. Daarnaast gaan we in een van de volgende berichten bekijken welke mogelijkheden er zijn voor het AF-ontwerp van de nieuwe camera(s’), gebaseerd op de AF-patenten.