MustSee: Polaroid SX-70

jesse kraal 7529 0
De Polaroid SX-70 was én is nog steeds de lieveling van veel polaroid-fotografen. Het toestel is een spiegelreflexcamera, maar wel een onconventionele. De Polaroid SX-70 heeft namelijk geen prisma of matglas.

De commercial laat zien hoe je de camera kunt gebruiken, maar ook hoe de SX-70 in elkaar steekt. Met behulp van een dwarsdoorsnede wordt deze bijzondere spiegelreflex-constructie uitgelegd. Door het grote filmoppervlak geeft de camera, ondanks de geringe lichtsterkte, toch een mooie scherptediepte.

Sowieso is de SX-70, zeker in de bruin/chromen kleurstelling, een fraai toestel om te zien. De later uitgebrachte SX-70 Sonar was met zijn rare luidspreker boven de lens maar een vreemd ogend apparaat en ook latere modellen konden niet meer tippen aan de charme van de SX-70. De met geluidsgolven werkende Sonar was overigens wel de eerste spiegelreflexcamera met autofocus, een jaar voordat Pentax met de ME-F kwam.

Polaroid zelf is opgehouden met productie van de instantfilm voor de SX-70. In de voormalige Polaroid-fabriek in Enschede wordt weer nieuwe film gemaakt, onder de Impossible-naam. Wel krijg je tegenwoordig maar acht foto's, in plaats van de tien die je vroeger kon schieten met een cassette.

afbeelding van jesse kraal

JesseKraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen vanJesse