5 tips voor een spontaan portret: zo voorkom je een geforceerde lach
Tenzij je voor je lens een supermodel hebt die gewend is om allerlei poses en gezichtsuitdrukkingen aan te nemen, is het moeilijk om een geplande foto niet geforceerd over te laten . Het liefst zou je onopgemerkt foto's van mensen maken om te voorkomen dat ze wat stijfjes gaan staan en geforceerd lachen. Daar zit meteen een probleem, je kunt niet altijd ongezien met een telelens spontane gezichtsuitdrukkingen gaan fotograferen. Soms komt iemand naar je toe voor een specifieke fotoshoot (denk een trouwerij) en óók dan zou je spontane foto's moeten kunnen maken. Gelukkig zijn er trucjes!
Tip 1 Warming up
Deze term doet denken aan sport en zo moet je het ook zien. Als je gaat sporten begin je ook niet meteen met de moeilijkste oefening, want als je dat wel doet heb je het risico dat je spieren verstijven. Ter voorkoming dat je de volgende dag enorme spierpijn hebt begin je met een rustige warming up.
Spierpijn van een fotoshoot zal niet zo gauw voorkomen, maar een warming up kan zeker geen kwaad. Begin een leuk praatje met je model(len) en laat ze wennen aan de ruimte of buitenlocatie waarop ze zullen gefotografeerd worden. Neem rustig wat foto's die er niet toe doen. Zeg bijvoorbeeld dat je even het licht aan het testen bent, terwijl je al lang weet dat het licht goed staat… je wilt dat degene die straks op de foto gaan alvast went aan een lens die op hen gericht is.
Tip 2 Zeg eens kaas
Een veelgebruikte methode om mensen te laten lachen is ze 'cheese' te laten zeggen. Bij het uitspreken van dit Engelse woord vormt de mond namelijk een soort geforceerde lach. Het werkt, een beetje, maar we willen nu juist geen geforceerde lach dus laat dit 'cheesy' trucje liever achterwege.
Wat je wel kunt doen is vragen een ander willekeurig woord roepen zoals 'vouwfiets'. Dit doe je dan niet omdat de mond bij het uitspreken van dit woord een bepaalde vorm aanneemt, maar omdat je model verrast wordt en hoogstwaarschijnlijk gaat lachen. Maak snel een foto!
Tip 3 Een fotogenieke gedachte
Het gaat niet alleen om de mond in een spontaan ogende foto. De rest van het gezicht moet ook meedoen. Een semi-spontane lach is niks als de ogen niet glinsteren. Geef je model daarom de opdracht om ergens aan te denken, iets grappigs, iets moois of juist iets heel verdrietigs, dat ligt natuurlijk aan het soort emotie dat je wil vangen. Probeer de gedachte te personaliseren voor degene die je voor de lens hebt. Vraag niet: 'Denk aan lieve schattige puppy's!' als je model allergisch is voor honden en daarom een vies gezicht trekt. Met het gesprek dat je tijdens de warming up voert, kun je je alvast voorbereiden door je model een beetje te leren kennen.
Tip 4 Afleiding
Zelfs wanneer het gezicht helemaal in de plooi zit die je wilde bereiken, ben je er nog niet. Wat nog overblijft is de rest van het gezicht. Geef je model iets om te doen om te voorkomen dat er houdingen ontstaan waarin handen en voeten ongemakkelijk geplaatst zijn. Vraag je model om af en toe even een gekke pose aan te nemen, te springen of een rondje te draaien. Natuurlijk hoef je deze bewegingen niet op de foto te zetten als dat niet is waar je voor kwam, maar druk af op het moment voor of na de rare beweging omdat dat het moment is dat je model heel even niet aan de camera denkt.
Tip 5 Fotografeer!
Je hoeft niet je camera op burst te zetten en in het wilde weg te gaan schieten, maar een paar extra foto's kan zeker geen kwaad. Maak ook foto's tussendoor, zoals bij een locatiewissel of het aannemen van een nieuwe pose. Je zult net zien dat je tijdens zo'n onverwacht moment dé foto schiet.
Deze tips opgevolgd en een prachtige foto gemaakt? We zien jouw beelden graag tegemoet in onze lezersgallery.