Mustsee: Foto’s van D-Day in 1944

Mustsee: Foto’s van D-Day in 1944

Jasper van Bladel 2928
In de zomer van 1944 was de Tweede Wereldoorlog nog volop bezig, maar voor de Duitse bezetters was het einde in zicht door de opkomst van geallieerde troepen. Eén dag die hier verder aan bij zou dragen was 6 juni 1944, een dag die de geschiedenis in zou gaan als D-Day. Bekijk de indrukwekkende beelden die Robert Capa van die beroemde eerste dag van Operation Overlord maakte.

De geallieerden planden op die dag een grootscheeps offensief aan de kust van Normandië, Frankrijk. De Duitsers werden vanuit de zee en vanuit de lucht aangevallen door de Engelse, Amerikaanse en Canadese troepen, om zo een doorgang richting Parijs te forceren. D-Day was de eerste dag van de operatie die dat moest bewerkstelligen: Operation Overlord. Verliezen was geen optie. Generaal Dwight D. Eisenhower zei ooit dit over de operatie: ‘We will accept nothing less than full victory.’

Stranden

In totaal probeerden 156.000 soldaten door de Duitse linies te breken op die bewuste dag. Dat deden ze door via de zee en de lucht op vijf verschillende stranden aan te vallen: Utah, Omaha, Gold, Juno en Sword Beach. Het was een enorme operatie die niet op alle stranden even succesvol verliep.

Juno Beach en Omaha Beach waren de grootste uitdagingen, terwijl Sword Beach bijvoorbeeld binnen het uur onder controle was. Tijdens de aanval op Omaha Beach werd maar liefst de helft van de geallieerde troepen tijdens de eerste aanvalsgolf gedood, waardoor het uiteindelijk een hele tijd duurde voor ook op dit strand de Duitsers verslagen werden.

Doorslaggevend

D-Day is de geschiedenisboeken ingegaan als één van de doorslaggevende momenten in de strijd tegen de Duitsers en is meerdere keren verfilmd, denk bijvoorbeeld aan de film ‘Saving Private Ryan’.

Capa

Robert Capa fotografeerde op 6 juni 1944, D-Day, hoe de geallieerden aankomen op het Omaha beach aan de Normandische kust van Frankrijk. Hij was daar aan het werk voor Life. De foto’s die hij die dag maakte, waarvan er in totaal maar elf bruikbaar bleken te zijn, zijn wereldberoemd geworden. Hij fotografeerde er met twee Contax II camera’s met 50mm objectieven en lag zo’n 90 minuten onder vuur terwijl hij aan het werk was. Door zijn trillende vingers was het moeilijk om rolletjes te verwisselen. Het lukte hem toch om vier rolletjes film vol te schieten, maar van tijdens het ontwikkelen van de foto’s ging het mis en er bleven uiteindelijk slechts elf bruikbare foto’s over.

John G. Morris, collega en vriend van Capa

In de onderstaande video hoor je John G. Morris, fotograaf, voormalig Photo Editor van Life Magazine en de eerste directeur van Magnum Photos. Hij werkte toentertijd samen met Capa en raakte bevriend met hem. Hij was verantwoordelijk voor de foto’s die Capa had gemaakt tijdens D-Day. 

 

 

Lees meer over de D-Day foto's van Capa op de website van Magnum Photos

 

 

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper