Kleurengrid houdt hersens voor de gek

Bizar: rasterlijnen op zwart-witfoto's laten brein kleur zien

Redactie DIGIFOTO Pro 2374

Beeldbewerkingskunstenaar en –ontwikkelaar Øyvind Kolås heeft deze week veel aandacht gekregen met zijn project met betrekking tot zwart-wit foto's. Door een proces dat Color Assimilation Grid Illusion wordt genoemd, zie je kleuren op foto's die normaal gesproken zwart-wit zijn. Door dunne kleurrasterlijnen over een oude zwart-wit foto te leggen, kunnen je hersenen de ontbrekende kleuren zelf invullen.

Bizar: deze rasterlijnen op zwart-witfoto's laten je brein kleur zien

Kleur in zwart-wit foto's

Kunstenaar Øyvind Kolås maakte het mogelijk om met een illusie ervoor te zorgen dat je brein toch kleur op een zwart-wit foto kan zien. Je kan een aantal foto's gemaakt met de techniek hieronder zien. Het effect wordt nog sterker als je vanaf een afstand naar de foto kijkt of deze bekijkt door jouw wimperharen.

Het experiment om je brein kleur te laten zien werd gestart door maker Øyvind Kolås. Nadat hij eerder experimenteerde met saturatie, wat ervoor zorgde dat de kleur veranderde van een foto, werd hij geïnspireerd om met verschillende kleurengrids te experimenteren. Nadat hij met verschillende formaten had geëxperimenteerd, kwam hij op een goed werkend formaat met een kleurenraster.

Bizar: deze rasterlijnen op zwart-witfoto's laten je brein kleur zien

Lees ook: Reisfotografie: 7 tips

'Het werkt ook met stippen en lijnen, echter heb je dan een kleinere afstand nodig dan als er een grid gebruikt wordt,' geeft maker Øyvind aan. De maker experimenteerde zelfs met het gebruik van teksten in een bepaalde kleur om te kijken of dit hetzelfde effect had

.
Bizar: deze rasterlijnen op zwart-witfoto's laten je brein kleur zien
Bizar: deze rasterlijnen op zwart-witfoto's laten je brein kleur zien

De maker is ermee bezig om de software die dergelijke renders maakte ook beschikbaar te maken in de open source software Gimp. Hierdoor kunnen vele andere makers ook met dergelijke foto's experimenteren.

Lees ook: Fotografie experts gezocht

Zwart-wit video omgetoverd tot kleur

Heeft ook een video beschikbaar gemaakt waar dezelfde techniek wordt gebruikt om jouw brein voor de gek te houden. Je kan deze hieronder bekijken.

 

 

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie