Mag je zonder toestemming fotograferen op jouw sportclub?
Heb je de nieuwe weekopdracht al gezien? Deze week vragen we je om je beste foto's in te sturen waarin sportiviteit centraal staat. Sta je al met je camera paraat bij de plaatselijke sportclub om het mooiste plaatje te schieten, maar vraag je je ineens af of je eigenlijk wel mag fotograferen bij een vereniging? We helpen je graag op weg!
Een stiekeme foto is zo gemaakt, maar als je deze vervolgens publiceert heb je kans om in de problemen te komen. Hoe zit het met auteursrechten en mag je zomaar iedereen fotograferen?
Openbare ruimte
Filmen of fotograferen met een camera of mobiele telefoon in de openbare ruimte is toegestaan, maar voor het publiceren van deze beelden gelden wel regels. Je zult toestemming moeten hebben van degene die je in beeld hebt gebracht. Ondervindt iemand nadeel doordat jij hem of haar op een negatieve manier hebt gefotografeerd, heeft deze een reden om geen toestemming te geven voor publicatie.
In een besloten ruimte zoals een woning of bedrijfspand is het verboden te fotograferen of te filmen, óók met een smartphone.
Wat is herkenbaar?
Wil je deze regels omzeilen, zorg dan dat je een mooi beeld maakt zonder personen herkenbaar in beeld te brengen. Maar wat is herkenbaar precies? Dat gaat namelijk veel verder dan het gezicht alleen. Zelf als je iemands rug fotografeerd, kan hij of zij nog te herkennen zijn aan bijvoorbeeld kleding, postuur of manier van bewegen.
Sportclub
Een sportclub en diens kantine en sportvelden zijn in principe een openbare ruimte. Dit komt omdat ze ook toegankelijk zijn voor mensen die geen lid zijn van de vereniging. Let er wel op of de vereniging zelf een cameraverbod heeft ingesteld. In de kleedkamer zijn camera's in ieder geval niet toegestaan in verband met de privacy.
Kortom, je mag bij een sportclub aankloppen om je foto's te maken. Echter, doe dit wel altijd in overleg. Wil iemand dat je een foto niet plaatst, doe dit dan ook. Ook een stukje sportiviteit van de fotograaf, natuurlijk.