Laserstraal van zelfrijdende auto ruïneert camera

Laserstraal van zelfrijdende auto ruïneert camera

Christel de Wolff 2216
Enthousiaste voertuigfotografen opgelet! Een fotograaf meldt dat fotograferen van een zelf rijdende auto de sensor van zijn spiksplinternieuwe Sony A7R II camera heeft geruïneerd.

Lasers zijn een van de grootste vijanden van een camera. Het gebundelde licht kan de sensor van een camera oververhitten en zelfs verbranden. Zo wordt ook al sinds jaar en dag afgeraden om je objectief recht op een laserstraal  (of ondergaande zon) te richten. Maar hoe kun je je camera beschermen, als je de laserstraal niet kunt zien en ze steeds vaker in het straatbeeld zullen verschijnen? 

Laserstraal ruïneert camera

Op CES 2019, de grote beurs in Las Vegas waarop het nieuwste van het nieuwste wordt gepresenteerd op het gebied van tech-producten, ondervond een fotograaf dat de laserstralen van een zelfrijdende auto zijn Sony A7R II ruineerde. De auto, gepresenteerd door Aeye, maakt gebruik van een lasersysteem op het dak die pulsen uitzendt en de terugkeer detecteert om de afstanden te berekeken. Na het maken van een simpel kiekje van deze auto, merkte Jit Ray Chowdhury dat de foto's die hij vervolgens maakte allemaal vreemde lichtplekken vertoonden. De sensor van zijn gloednieuwe camera was aangetast. 
 

 

Niet schadelijk voor mensen

Luis Dussan, CEO van Aeye, het technologiebedrijf achter de auto, benadrukt dat de Lidar-technologie die wordt gebruikt volkomen veilig is voor menselijke ogen: 'Camera's zijn tot 1000x gevoeliger voor lasers dan menselijke ogen. Dit kan termische schade aan het focale vlak van de camera veroorzaken.'  Voor de fotograaf kwam deze waarschuwing helaas te laat. Aeye heeft echter gereageerd dat ze de camera van de gedupeerde fotograaf zullen vergoeden. 

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel