Kun je geld verdienen met stock fotografie?
Hoe lucratief is het om de extra vrije tijd die je momenteel hebt te gebruiken om stock foto's te maken? In dit artikel nemen we de proef op de som.
Misschien gebruik je de tijd die je over hebt door het wegvallen van je reistijd van en naar je werk wel voor fotografie. Prima! Misschien heb je zelfs overwogen om deze extra foto's aan te bieden als stockfoto's. Dat kan immers een leuke bijverdienste zijn. Of niet? Hoe realistisch is de droom om geld te verdienen met stock fotografie? Een fotograaf met 3 jaar ervaring in de stock fotografie geeft een eerlijk oordeel.
Is stock fotografie lucratief?
Als je je ooit hebt afgevraagd of het mogelijk is om geld te verdienen met stock fotografie, dan zijn de conclusies van Rachel Lerch misschien wel wat voor jou. Zij heeft veel tijd gespendeerd met het succesvol verkopen van afbeeldingen over verschillende kanalen. In haar video reflecteert ze op haar werk als stock fotograaf en bekijkt ze of het de moeite waard is om in deze tijd als stock fotograaf te beginnen. Hieronder kan je haar conclusies terugvinden.
Lees ook: Winnaar Zeiss Photography Award
Bedrijven zoals Shutterstock en ook Dreamstime zorgen ervoor dat jouw stock foto’s een steeds groter publiek krijgen. Je krijgt op de foto’s die je aanlevert provisie, maar het geld dat je verdient op individuele verkopen is vrij klein. In de video van Rachel Lerch deelt ze alles: het geld dat ze verdient met stock fotografie, redenen waarop foto’s worden afgekeurd en individuele foto’s die bij haar goed scoorden. Ook geeft ze informatie over bedrijven waar ze mee samenwerkt om haar foto’s te kunnen verkopen. Ze deelt haar conclusies na drie jaar en geeft aan of stock fotografie daadwerkelijk alle moeite waard is.
Stock fotografie kost tijd
Het grootste offer dat je bij stock fotografie moet doen is tijd investeren. Rachel geeft aan dat er ontzettend veel tijd verloren gaat bij het plannen van je shoots, om de foto’s te gaan nemen, het na te bewerken maar ook het bepalen van je keywords en je beschrijving, het uploaden en dan nog afwachten of de foto wel of niet wordt goedgekeurd. Bij stock fotografie verdien je per shot, dus daarom is het belangrijk dat je elke dag tenminste 15 shots online zet. In het begin kost het vrij veel tijd om deze hoeveelheid te kunnen halen.
Afwijzingen in stock fotografie
Vroeger was het volgens Rachel zo dat het vrij lastig was om je foto’s goedgekeurd te krijgen. Stock bedrijven accepteerden toen alleen maar foto’s die technisch gezien perfect werden afgeleverd. Tegenwoordig is dit niet meer het geval. Stock bedrijven willen namelijk vooral een zo groot mogelijk aanbod kunnen geven voor hun klanten. Daarom worden nu ook meerdere soorten foto’s goedgekeurd. Dit houdt niet in dat je niet alsnog de best mogelijke foto moet inleveren. Immers: een klant kijkt ook kritisch en zal sneller iets kopen dat goed in elkaar zit. Toch komen afwijzingen nog vaak voor. Meestal krijg je echter wel een reactie waarom het verkeerd is. Dat is meteen ook het mooie aan stock fotografie: je leert ontzettend veel in een korte tijd. Maar je moet wel tegen de afwijzing kunnen.
Stock fotografie bedrijven waar het de moeite voor is om voor te werken
Niet alle bedrijven zijn lucratief genoeg om mee samen te werken. Rachel had in het begin heel veel verschillende bedrijven waarmee ze samenwerkte. Op dit moment werkt ze echter nog maar met vier bedrijven samen. De eerste die ze noemt is Shutterstock, omdat daar de meeste foto’s worden verkocht. Het is één van de grootste bedrijven in de stock fotografie. Bij Adobe krijg je minder verkopen maar verdien je per verkoop meer aan je product. Vandaar dat zij Adobe als tweede mogelijkheid geeft om je stock fotografie te verkopen. Als derde noemt ze iStock/Getty images. Hier zie je niet elke dag hoeveel je hebt verdiend, maar kan je wel aan het einde van de maand zien hoe vaak jouw foto’s zijn verkocht. Als je een enthousiaste fotograaf bent en je wil elke dag kunnen kijken wat het beste heeft gescoord kan dit soms nog best wel lastig zijn. De laatste die ze gebruikt is Dreamstime. Ze geeft aan dat ze hier niet super veel mee verkoopt, maar genoeg om na een lange tijd, genoeg verkopen eruit te kunnen halen. Andere stock fotografie bedrijven waar ze mee heeft samengewerkt daar verdiende ze niet genoeg aan om er genoeg geld uit te kunnen krijgen.
Lees meer: Fisheye van 7.5mm voor Fujifilm
Hoeveel verdien je met stock fotografie?
Het is belangrijk om jouw afbeeldingen consistent up te loaden. Nieuwe afbeeldingen scoren beter dan oude afbeeldingen. Oudere afbeeldingen verlopen en worden daarom minder goed bekeken door het publiek. Maar hoeveel verdient ze nou daadwerkelijk aan stock fotografie? Niet super veel, zo blijkt.
Je krijgt pas geld vanaf een bepaald aantal aankopen: bij Shutterstock moet je bijvoorbeeld minstens $ 35,- hebben verkocht die maand. Toen ze regelmatig uploadde, verdiende ze 100 tot 200 dollar per maand. Nu ze minder uploadt verdient ze slechts 30 tot 40 dollar maand. Dit terwijl ze zo’n 2000 foto’s online heeft staan. Als je dus veel fotografeert en je hebt de foto’s toch gemaakt en deze leveren niet veel op, dan is het de moeite waard om ze online te zetten. Is dit niet het geval, dan kan je op andere manieren meer verdienen met jouw fotografie.
Wat is jouw ervaring?
Stock fotografie lijkt dus vooral lucratieve business te zijn voor de stock fotografie bedrijven zelf. Als fotograaf houd je er nauwelijks een noemenswaardig inkomen aan over. Heb jij ook ervaring met stock fotografie? En wat verdien jij daadwerkelijk met stock fotografie? Laat het ons weten.