Knal met high speed fotografie het nieuwe jaar in!
Oud en nieuw staat om meer dingen bekend dan alleen vuurwerk. Zo ook natuurlijk oliebollen en champagne. En zo’n champagnefles open maken is een behoorlijk spektakel. Een perfect onderwerp voor high speed fotografie. Maar hoe maak je high speed foto’s? Wij leggen het je uit.
High speed fotografie
Vaak maak je dingen kapot bij high speed fotografie. Dit gebeurt op zo’n hoge snelheid dat dit niet te zien is met het blote oog. Ook het vastleggen gaat moeilijk. Het gaat simpel weg te snel en wanneer je alleen met de sluitertijd probeert om de beweging te 'bevriezen', is je foto vaak te donker. Je hebt extra licht nodig: flitslicht. Licht is waar high speed fotografie om draait. Je hebt helemaal niet de duurste of snelste camera nodig. Vooral je belichting is belangrijk voor goede high speed fotografie resultaten.
Flitser
Als je goede high speed foto’s wil maken heb je een externe flitser nodig. Hoeveel flitsers je nodig hebt ligt aan de manier hoe je je onderwerp wil belichten. Maar waarschijnlijk zijn twee flitsers het beste om je onderwerp het mooist mee te belichten. De flitsers moeten extern te activeren zijn en de kracht van het licht moet ook aan te passen zijn. Een standaard synchronisatie zou al voldoende kunnen zijn.
Voor high speed fotografie kan je het beste in een donkere ruimte fotograferen. Je wil eigenlijk dat de flitser moet het enige licht is in de ruimte. Stel het vermogen van de flitser laag in. Dit is omdat een krachtige flitser langer de tijd nodig heeft om te verschijnen en te verdwijnen. Het is juist de bedoeling dat de flitsduur zo kort mogelijk is.
Timing
Zelf proberen de flitsers en sluiter perfect te gaan timen is bijna onmogelijk. Om er toch voor te zorgen dat alles op het perfecte moment gebeurt kan gebruik maken van een trigger. Bijvoorbeeld een trigger die reageert op geluid. Deze sluit je aan op je flitsers. Als er vervolgens een knal is, zal de flitser gaan flitsen.
Nu moet er op dat moment ook een foto gemaakt worden. Dit kan je doen door in continu-modus te fotograferen. Hiermee kan je handmatig, met bijvoorbeeld een afstandsbediening, de camera laten afdrukken. Op die manier maak je een flinke fotoreeks waar altijd een mooi moment tussen zit.
Ten slotte
High speed fotografie kan gevaarlijk zijn. Zeker als je ook glazen voorwerpen wil gaan fotograferen. Bij het kapot gaan kunnen scherven rondvliegen. Wees dus altijd voorzichtig. Geef jezelf ook de tijd. Vergeet niet om voldoende test shots te maken. Het is tenslotte zonde om vijf champagne flessen open te moeten knallen voor je een goede foto hebt. Neem de tijd en veel foto plezier!