Kirlian techniek: fotograferen met gevaarlijke hoeveelheden stroom
In 1939 ontdekten het echtpaar Semjon en Valentina Kirlian een speciale fotografietechniek waarmee ze naar eigen zeggen de aura's van een object kon laten zien. Laten we het niet mysterieuzer maken dan het al is: de techniek laat elektrische puntontlading (corona) zie, ionisaties in (gas)moleculen van een object.
Hoe werkt het?
Voor deze techniek is niet eens een fotocamera nodig. De foto's maak je in een donkere kamer waarbij het object rechtstreeks op een lichtgevoelig fotopapier wordt gelegd. Deze ligt op een glasplaat die vervolgens op een metalen plaat wordt gelegd. De metalen plaat is verbonden met een spanningsbron die in een korte tijd elektrische pulsen van duizenden volts levert. De kleine kleurige ontladingen die daarbij vrijkomen worden geregistreerd op het fotopapier.
Omdat er een zweverig sfeertje om de Kirlian techniek hangt is er veel experiment gedaan op onder andere fruit, bladeren en munten. Zo werd er geobserveerd dat de hoeveelheid water in een object de kleur van de ontlading (het aura) bepaald.
Zelf uitproberen?
Het lijkt een moeilijke techniek en de waarschuwingen zijn niet voor niets omdat je met levensgevaarlijke elektriciteit werkt, maar het is niet onmogelijk om zelf te doen. Je kunt kant-en-klare Kirlian pakketten aanschaffen, maar als je verstand van zaken hebt kun je die ook zelf in elkaar knutselen.
Voor je eerste proef is het een goed idee om een object te kiezen wat simpel vast te tapen is op je fotopapier. Een boomblad is daarvoor een uitstekende keuze. Met transparante tape hou je het object op de juiste plek. Besteed extra aandacht aan het schoonvegen van de glasplaat voordat je je papier en blad erop legt. Een schone plaat is nodig om heldere foto's te maken.
Bron: Wikipedia, Chemikus69
Vergeet niet dat je hier met gevaarlijke stroom bezig bent en zet altijd de bron uit voordat je de plaat aanraakt. Eenmaal gewend aan de bijzondere techniek kun je verschillende composities uitproberen. Als je met een blad hebt geoefend, maak dan een collage van verschillende soorten bladeren. Je zult zien dat die allemaal verschillende ontladingen hebben voor een verrassend effect. Je kunt je creativiteit de vrije loop laten, zolang je je veiligheid maar voorop stelt.