Huilende mannen bij Rijksmuseum Muiderslot
Een van de meest diepgewortelde ideeën over mannelijkheid is dat mannen niet huilen. Dat was in de middeleeuwen wel anders. Toen werd er heel wat af gehuild. Het was voor mannen heel normaal om in het openbaar hun tranen de vrije loop te laten. Dwalend door diverse vertrekken van het middeleeuwse kasteel kom je de portretten van Valentyn tegen. Moderne jonge mannen met verschillende achtergronden die met hun tranen de echtheid van een mens laten zien.
Jongetje met de traan
Noah’s connectie met het ‘jongetje met de traan’ begint in zijn jeugd. Thuis in de eetkamer hangt een kopie van de bekende schilderijtjes van een huilende jongen gemaakt door de Italiaanse kunstenaar Giovanni Bragolin. Als enig kind voelt Noah een broederlijke verwantschap. Het is zijn maatje waar hij naar kan kijken als hij het moeilijk heeft. Het schilderijtje verdwijnt uiteindelijk naar zolder. Jaren later stuit Valentyn op een rommelmarkt op zo’n schilderijtje uit zijn jeugd. Zijn herinneringen komen boven en vormen de basis voor zijn verbeelding van de kwetsbaarheid van de moderne man in de serie ‘Crying Boys’.
Over Noah Valentyn
Noah Valentyn (1986) is acteur en fotograaf met Nederlandse, Tunesische en Franse roots. Na zijn opleiding aan de Amsterdamse Toneel en Kleinkunst Academie speelde hij (hoofd-)rollen in films en tv-series, zoals Het Schnitzelparadijs, Gooische Vrouwen en Goede Tijden Slechte Tijden. Van 2008 tot en met 2014 woonde, werkte en studeerde hij in New York en Los Angeles. Hij liep daar onder andere stage in de studio van James Bidgood, inspirator voor bekende fotografen als Pierre & Gilles en David LaChapelle. Sinds 2015 woont hij in Amsterdam waar hij samen met Alain-Celest de Buck zijn eigen fotografie- en filmstudio heeft opzet, genaamd DepartFrom. Ook is hij werkzaam als acteur.
Info: www.muiderslot.nl