Het tijdperk van de DSLR is voorbij

Is de DSLR dood?

Het tijdperk van de DSLR is voorbij

Siem van Woerkom 4322
Verkoopcijfers van DSLR's kelderen al een paar jaar, maar met de nieuwe lichting mirrorless camera's gaat het harder dan ooit.

Verschillen tussen systemen

Als we het hebben over de 'val' van de DSLR praten we in dit geval over de vergelijking met mirrorlesscamera's. Wat zijn hierin de grootste verschillen? Allereerst bezit een DSLR uiteraard een spiegel, iedereen herkent de kenmerkende 'klap' van de spiegel bij het maken van een beeld. Hierin zien we meteen het grootste verschil met een mirrorless; de systeemcamera heeft in vergelijking namelijk geen spiegel. Los van de technische voordelen hiervan is er direct een enkel groot pluspunt te erkennen: het gewicht! Mirrorless camera's zijn velen malen lichter en vooral kleiner dan hun grote broers MET spiegel.

form factor dslr mirrorless groot klein licht zwaar

Voor en Nadelen

Veel mensen die skeptisch zijn in de overstap naar een mirrorless systeem praten voornamelijk over de zoeker. In een DSLR kijk je namelijk door een optische zoeker, je ziet het beeld dat door de interne spiegel wordt gereflecteerd. Als er een foto gemaakt wordt, klapt de spiegel omhoog zodat er licht op de sensor kan vallen. Angezien deze spiegels en prisma's bij een mirrorless camera niet aanwezig zijn wordt er daar gebruik gemaakt van EVF (Electronic Viewfinder). Simpel gezegd, toont de processor een digitaal beeld van wat er op dat moment door de sensor wordt waargenomen. In het begin van de opkomst van Mirrorless camera's waren de meningen hierover heel duidelijk; het kan niet op tegen de 100% optische beeldzoekers van een DSLR. 

Ondertussen zijn EVF's echter in zoverre ontwikkeld en gegroeid dat ze in veel gevallen hetzelfde al dan niet beter presteren dan een optische zoeker. Zo bied een EVF bijvoorbeeld het voordeel om in een locatie met veel licht (buiten schieten met fel zonlicht) de beelden in hun volle contrast te bekijken in de EVF zelf. Waar je normaal alleen overgeleverd zou zijn aan de LCD op de achterkant van de camera om je beelden te controleren. Dit is iets wat enorm van pas komt wanneer je foto's maakt op vakantie in Spanje, om maar een voorbeeld te noemen. 

Marktbeeld

mirrorless dslr dood

Numbers don't lie. Door de jaren heen zijn de verkoopcijfers van DSLR's enorm geslonken. Veel merken passen zich hierdoor ook aan, een merk als Nikon heeft door dat ze niet achter kunnen blijven en brachten vorig jaar bijvoorbeeld de Z6 en Z7 uit. Maar toch zien we dat ze een model als de D5 of D850 als flagship noemen boven een Z7. Terwijl die qua (de meeste) specificaties behoorlijk dicht bij elkaar in de buurt komen. 

Gaan we binnen nu en 5 jaar naar een toekomst waar er geen DSLR's meer uit zullen komen? Wat is jou mening hierover?

We horen je input graag!

 

 

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem

afbeelding van Jake

Je geeft het zelf al aan, foto s die tijdens de vakantie in spanje worden gemaakt.....niet bepaald iets voor een journalist.
Er zal een markt blijven voor de DSLR, of deze een belangrijk deel zal blijven uitmaken is wel de vraag.
Dat blijft ook een vraag. Een behoefte kweken bij de consument is een kunst die de fabrikanten prima verstaan, blunders daargelaten.

afbeelding van gaokooi_169265

Uiteraard zal er markt blijven voor de spiegel, maar dat zal een ( belangrijke) niche zijn t.o.v spiegelloos.

afbeelding van mgomes

Ik denk niet dat ze verdwijnen, mensen kopen alleen niet meer elke keer de nieuwste. Met DSLR van 5 jaar terug kan je nog steeds hele goede foto's maken, er is gewoon geen grote innovatie aanwezig om een nieuwe te rechtvaardigen.

We gaan gewoon weer terug naar gewonen aantallen verkoop. Alleen vinden de investeerders dat niet leuk, die willen alleen steeds meer en meer. Dus dan maar roepen, de DSLR is dood, in de hoop dat je je DSLR wegdoet en een spiegelloze ervoor terug koopt.

afbeelding van Matt H. Imaging

Mirrorless zal de DSLR uiteindelijke helemaal verdringen. De enige voorsprong die de DSLR nu nog heeft is de snelle autofocus, vooral belangrijk bij sportfotografie. Het is een kwestie van tijd voordat dit ingelopen is door de mirroless camera.

Verder is er nog een voordeel aan de mirrorless wat niet genoemd is: door de veel kleinere registerafstand is het veel gemakkelijker om lensadapters te maken voor mirrorless camera's, en kun je dus makkelijker lenzen gebruiken van allerlei pluimage.

afbeelding van zaanfocus

Beste Siem,
Allereerst heb ik een hekel aan het soort ‘advertorial’ dat je schrijft. Maak óf reclame, ôf schrijf een serieuze beoordeling, maar vermeng de twee niet met elkaar.
Ten tweede is een systeemcamera niet ‘vele malen’ lichter dan een DSLR. De Canon 70D, een heel fijne camera die ik veel gebruik, weegt inclusief accu en geheugenkaart 755 gram. De Canon EOS R systeemcamera (morgen in huis voor de somma van 2.499,= !) weegt liefst 580 gram, een verschil van (hou je vast) 175 gram. Om dat nou ‘vele malen minder’ te noemen?!
En dan heb ik het nog niet over de adapterring die nodig is om het duurbetaalde glaswerk van mijn huidige EOS aan te kunnen koppelen aan de EOS R-versie. Weg gewichtswinst.
Er wordt naar mijn mening een hoop humbug verkocht, om de verkoopcijfers die de importeur vast heeft gesteld, hoe dan ook te halen. Let maar op, en anderen hebben daarop al gewezen, de markt voor fotocamera’s in zijn geheel zal terugkeren naar wat normalere waarden. En dat zal de sector in het algemeen goed doen. Het gaat erom wat een foto voor verhaal vertelt, niet om de specificaties van de apparatuur!.