Hands-On Preview: Canon PowerShot G1 X Mark II

Hands-On: Canon PowerShot G1 X Mark II

Hands-On Preview: Canon PowerShot G1 X Mark II

Julian Huijbregts 13619

Canon voorziet de PowerShot G1 X Mark II van een compleet nieuwe behuizing en een indrukwekkend 24-120mm f/2.0-3.9-objectief. De fabrikant belooft 42 procent snellere autofocus ten opzichte van zijn voorganger. We hebben de G1 X Mark II in haden gehad en geven ons eerste oordeel.

Begin 2012 kondigde Canon de PowerShot G1 X aan, in een tijd dat grote sensoren in compactcamera's nog zeer zeldzaam waren. Die combinatie is nogsteeds geen gemeengoed, maar er zijn intussen wel meerdere spelers op de markt, zoals Sony met de RX100(II). Het grote nadeel van de G1 X was de trage autofocus. Dat belooft Canon aan te pakken in deze Mark II, maar er is meer nieuws onder de zon.

Canon PowerShot G1 X Mark II

Belangrijkste specificaties – Canon PowerShot G1 X Mark II

  • Sensor: 14-megapixel 1,5-inch-cmos (18,7 x 14,0 mm)
  • Objectief: 12.5-62.5mm f/2.0-3.9 (24-120mm in kleinbeeldequivalent)
  • Beeldprocessor: DIGIC 6
  • ISO-bereik: 100-12800
  • Snelheid: 5,2 fps (3 fps met autofocus)
  • Autofocus: 31 punten, contrast-af
  • Video: 1080p met 30 fps
  • Zoeker: Optionele EVF-DC1 met 2,36 miljoen beeldpunten
  • Scherm: 3-inch kantelscherm met 1,04 miljoen beeldpunten
  • Gewicht: 558 gram (incl. batterij en geheugenkaart)
  • Afmetingen: 116,3 x 74,0 x 66,2 mm
  • Adviesprijs: €799,-

Multi-aspectsensor

Het sensorformaat van de Canon PowerShot G1 X Mark II is gelijk aan dat van de eerste versie: 1.5-inch (18,7 x 14,0 mm). Dat is iets kleiner dan aps-c, maar groter dan micro four thirds. De sensor in de eerste G1 X schoot foto's in 4:3-verhouding met 14-megapixelresolutie.

Bij de G1 X Mark II heb je keuze uit 3:2-verhouding met 12,8-megapixelresolutie, of 4:3-verhouding met 13,1-megapixelresolutie. Het gaat om een multi-aspect-sensor, bij het veranderen van de beelduitsnede wordt daadwerkelijk een iets andere uitsnede van de sensor gebruikt. Dat zorgt ervoor dat de beeldhoek van het objectief niet veranderd.

Het iso-bereik loopt van 100 tot 12.800, sluitertijden zijn instelbaar van 60 seconden tot 1/4000e seconde. Fotograferen kan in jpg en in 14-bits raw-formaat.

Canon PowerShot G1 X Mark II

Nieuw ontwerp

Een 'Mark II' ziet er meestal niet heel anders uit dan zijn voorganger. Bij de Canon PowerShot G1 X Mark II gaat dat niet op, de camera heeft een compleet nieuw uiterlijk aangemeten gekregen. Het toestel is wat compacter dan zijn voorganger en de ingebouwde zoeker is verdwenen. Daar rouwen we niet om, want de zoeker in de PowerShot G1 X was erg klein en had een matige dekking: je zag lang niet alles wat er uiteindelijk in je foto kwam.

Pak je de Canon PowerShot G1 X Mark II op, dan valt direct op dat het toestel behoorlijk zwaar is. Met gewicht van ruim een halve kilo is de camera dan ook zwaarder dan bijvoorbeeld de Fujifilm X100S (445 gram).

Met twee ringen rondom het objectief kun je instellingen aanpassen. De ring die het dichtst tegen de camera aan zit is voorzien van klikstops en daarmee ideaal om het diafragma aan te passen. Je kunt de instelringen zelf een functie naar keuze geven.

Canon PowerShot G1 X Mark II

Optionele elektronische zoeker: EVF-DC1

Nieuw is de mogelijkheid om een optionele elektronische zoeker aan te sluiten. Canon brengt de EVF-DC1 op de markt die je in de flitsschoen kunt schuiven. De zoeker heeft een hoge resolutie van 2,36 miljoen pixels, het is nog niet bekend wat de evf gaat kosten.

Canon PowerShot G1 X Mark II EVF-DC1

Indrukwekkend 24-120mm f/2.0-3.9-objectief

Canon heeft flink werk gemaakt van het objectief in de G1 X Mark II. Voor het optische ontwerp zijn maar liefst 14 elementen in 11 groepen gebruikt. Negen lamellen moeten voor fraaie bokeh zorgen. Het objectief is voorzien van optische beeldstabilisatie; volgens Canon levert dat 3,5 stops winst op.

Ten opzichte van de eerste versie krijg je een groter bereik van 5x optische zoom, met zowel meer tele als groothoek. Het objectief begint nu bij een prettig wijde 24mm, met een lichtsterkte van f/2.0. Zoom je volledig in naar 120mm dan bedraagt de maximale diafragmaopening nog altijd een respectabele f/3.9.

In combinatie met de grote 1.5-inchsensor maakt dit foto's met een kleine scherptediepte mogelijk.  Op dit gebied heeft Canon duidelijk een voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld de Sony RX100 (II), die het met een kleinere sensor en kleiner diafragma in het telebereik moet doen. Wel moet gezegd worden dat de Sony aanzienlijk kleiner is dan de Canon G1 X Mark II.

Canon PowerShot G1 X Mark II

Nieuw uitklapscherm

Waar de PowerShot G1 X nog over een 'swivel'-scherm beschikte, zoals dat ook te vinden is op Canon-dslr's met uitklapscherm, heeft Canon bij de G1 X Mark II gekozen voor een andere benadering. Het scherm is nog wel flexibel, maar is alleen naar achteren, boven en onder uit te klappen.

Wat is betreft is dat geen verbetering. Misschien maakt het de camera iets compacter, maar de constructie met veel kleine onderdelen ziet er wat fragiel uit als je het scherm uitklapt. Je moet ook een beetje 'pielen' om het scherm uit de camera te trekken en in de gewenste positie te klappen. De swivelschermen van Canon vinden we veel fijner werken.

Canon PowerShot G1 X Mark II

Touchscreen

Wel zijn we positief over het 3-scherm zelf. Het is een capacitief aanraakscherm en dat werkt in combinatie met de interface van Canon erg prettig. Met 1,04 miljoen beeldpunten levert het display haarscherp beeld en ook de kleurweergave is goed. Volgens Canon kan het scherm het hele sRGB-kleurspectrum weergeven.

Autofocus en snelheid

Het grootste nadeel van de eerste Canon PowerShot G1 X was de snelheid. Met name de autofocus liet behoorlijk te wensen over. Canon heeft daar in de G1 X Mark II dan ook werk van gemaakt, dankzij de nieuwe DIGIC 6-processor is het nieuwe model 42 procent sneller bij het scherpstellen, aldus de fabrikant. Tel je alle snelheidsverbeteringen bij elkaar op, dan kom je uit op een gemiddelde verbetering van 56 procent, zegt Canon.

We hebben de autofocus van de G1 X Mark II even uit kunnen proberen en het is duidelijk merkbaar dat de high-end-compact een stuk sneller dan zijn voorganger is. Op gebied van autofocus zal de PowerShot G1 X Mark II waarschijnlijk geen records breken, maar echt langzaam kunnen we het niet meer noemen.

De camera heeft 31 focuspunten verdeeld over vrijwel de hele sensor. Er zijn geen fasedetectiepixels aanwezig, de G1 X Mark II stelt scherp door middel van contrastautofocus.

De maximale opnamesnelheid bedraagt 5,2 beelden per seconde, totdat de geheugenkaart vol is. Met autofocus of met live view tussen de afzonderlijke foto's daalt de snelheid naar 3 beelden per seconde.

Testfoto's

Zelf mochten we nog geen geheugenkaartje in de PowerShot G1 X Mark II stoppen, maar op de website van Canon Japan zijn vier foto's in volledige resolutie te vinden.

Canon PowerShot G1 X Mark II testfoto

Filmfunctie

Filmen doet de PowerShot G1 X Mark II in 1080p-resolutie met 30 beelden per seconde. Een instelling voor 25 of 24 bps lijkt te ontbreken. De snelheid gaat in 720p-resolutie niet omhoog, meer dan 30 bps weet Canon niet uit de sensor te persen.

Prijs en beschikbaarheid

Canon hangt een prijskaartje van 799 euro aan de PowerShot G1 X Mark II. Het toestel wordt eind april in de winkels verwacht.

G1 X Mark II evf