Hands On: Canon EOS 1D X (video)

Hands On: Canon EOS 1D X (video)

Hands On: Canon EOS 1D X (video)

Julian Huijbregts 5049
Op de Canon Pro Solutions Show in Londen kregen we de kans om wat tijd door te brengen met de Canon EOS 1D X. Testfoto's maken was niet toegestaan, wel konden we de camera uitgebreid betasten en de buffercapaciteit onderzoeken.

18 oktober presenteerde Canon de EOS 1D X. Een fysiek exemplaar was bij de presentatie in Nederland helaas niet aanwezig. De fabrikant nodigde ons uit voor de Canon Pro Solutions in Londen, waar de presentatie nog eens dunnetjes over werd gedaan. Op de beurs zijn wel een flink aantal camera's aanwezig dus konden we één en ander in de praktijk uitproberen.

De EOS 1D X is een grote publiektrekker op de beurs. Rond de Canon-stand staan fotografen te drommen om het nieuwe topmodel even vast te pakken. In de perszaal lag een ruim aantal camera's voor het grijpen, zodat we rustig te tijd konden nemen voor een uitgebreide hands on.

Beeldkwaliteit

Hoewel iedereen razend benieuwd is naar de beeldkwaliteit, blijft foto's maken (en publiceren) voorlopig uit den boze. De CompactFlash-sloten waren vakkundig afgeplakt. Wel zaten er geheugenkaartjes in de camera, zodat we via het 1.040.000 beeldpunten tellende lcd een indruk konden krijgen van de beeldkwaliteit. Handig daarbij is de nieuwe inzoom-methode, waarbij je direct naar honderd procent pixelweergave springt.


Nieuwe zoomoptie voor weergave op exact honderd procent

Ruisprestaties

We schakelden alle vormen van ruisreductie uit en schoten wat foto's op hoge iso-waarden. De eerste indruk is zeer goed. Foto's met iso-waarden tot 12.800 houden op het preproductiemodel veel details, zonder storende ruis. Ook 25.600 lijkt nog goed bruikbare resultaten op te leveren. Vanaf iso 51.200 begint de kleurruis serieuzere vormen aan te nemen, maar we zijn benieuwd wat hier met een goede raw-converter nog uit te halen is. In de hi-standen kan het bereik opgevoerd worden naar iso 102.400 en 204.800, waarbij de hoeveelheid kleurruis flink toeneemt.


Boven: foto op iso 51.200.

Onder: honderd procent uitsnede (actual size) van bovenstaande foto.

Er kunnen nog geen definitieve conclusies getrokken worden uit de resultaten. Gezien het om een preproductiemodel gaat en de lancering nog lang duurt, kunnen de uiteindelijke prestaties afwijken.

Buffer

Waar we ook benieuwd naar zijn is de buffercapaciteit. Volgens Canon is deze ongeveer vergelijkbaar met die van de 1D Mark IV. We namen de proef op de som met het preproductiemodel van de EOS 1D X. We weten niet welke geheugenkaartjes Canon in de camera's gestopt heeft, maar in raw konden we bij iso 100 met 12 fps zo'n 40 foto's schieten voor de buffer van de camera vol was en het aantal fps naar beneden ging. Daarmee lijkt de buffer toch een stuk groter te zijn dan die van de 1D Mark IV, die na zo'n 28 foto's vol zit. In raw + jpg-stand met maximale kwaliteit was er in de buffer plaats voor zo'n 17 foto's. Gezien het om een productiemodel gaat kunnen ook deze cijfers afwijken bij het uiteindelijke model.

Uiteraard maakten we ook even een filmpje van de EOS 1D X in actie, hier zie je de spiegelconstructie van het werkpaard twaalf keer per seconde op en neer klappen. Daarnaast lopen we door de menustructuur en zie je het visuele bewijs dat we 40 raw-bestanden in een reeks kunnen maken.

Houvast

Niet onbelangrijk is het vernieuwde ontwerp van de behuizing. De EOS 1D X voelt zeer solide aan, hij is iets zwaarder dan zijn voorgangers. Nu was er weinig te klagen over de robuustheid van de 1D IV en 1Ds Mark III, maar op gebied van ergonomie heeft Canon vooruitgang geboekt. Of je de 1D X nu horizontaal of verticaal vastpakt, de greep voelt vrijwel identiek. Ook de bedieningselementen zijn grotendeels gekopieerd, zo krijg je een tweede pookje om de AF-punten te selecteren als je foto's maakt in de portretstand.

Vroege introductie?

Tijdens de presentatie rees de vraag waarom Canon nu een camera introduceert, die waarschijnlijk pas over een half jaar daadwerkelijk verschijnt. Volgens Mike Owen van Canon Europa is daar voor gekozen om grote klanten (zoals persbureaus) de kans te geven om de nieuwe camera alvast op te nemen in de budgettering voor het komende jaar. Met een adviesprijs van 6800 dollar lijkt dat geen onverstandige beslissing.

afbeelding van Marco Mackenbach

Nou, dat is een filmpje waar je niet veel aan hebt.
Er wordt alleen flink geschoten, verder niet. Hoe de camera er uit ziet zien we ook wel aan de Canon foto's hoor :-)