Fotoverzamelaar klaagt William Eggleston aan

Jasper van Bladel 3610
Fotografieverzamelaar Jonathan Sobel klaagt fotograaf William Eggleston aan omdat deze recent nieuwe prints heeft gemaakt én verkocht van zijn werk. Sobel vindt dat de originelen, waarvan hij er veel heeft, daardoor minder waard zijn geworden.

William Eggleston wordt gezien als de vader van de hedendaagse kleurenfotografie. In de jaren zeventig werd hij in een klap bekend toen zijn foto's tentoongesteld werden in het MoMa. Begrepen werd hij echter niet meteen. Door de kleuren, maar ook door de huis-tuin-en-keukenonderwerpen.


© William Eggleston

Opnieuw uitgebracht

Recent heeft Eggleston een deel van zijn werk opnieuw uitgebracht en geveild via Christie's. Het ging om 36 digitale prints, groter dan de originelen. Die veiling leverde 5,9 miljoen dollar op, een veel hoger bedrag dan verwacht.


© William Eggleston

Niet blij

Verzamelaar Sobel is daar dus allerminst blij mee. Hij bezit 192 originele foto's van Eggleston met een geschatte waarde van vijf miljoen dollar. Hij meent dat door het opnieuw uitbrengen van de foto's de waarde van zijn originelen gekelderd is. Daarom begint hij een rechtzaak tegen de fotograaf die hij, gezien de omvang van zijn verzameling, erg hoog heeft zitten. Hij vraagt een ongespecificeerde schadevergoeding en wil dat Eggleston zijn fotowerk niet nogmaals mag uitbrengen.


© William Eggleston

In zijn recht

De advocaat van fotograaf Eggleston zegt tegen The Wall Street Journal dat het heruitgeven van de 36 foto's volledig binnen de rechten van William Eggleston valt en de claim van Sobel dus kant noch wal raakt.

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper

afbeelding van Anonymous

Begrijpelijk, maar hij heeft immers de originele opgekocht en niet de rechten. Lijkt mij dat de foto's juist meer waard worden omdat hij de enige is die de uniek exemplaren in bezit heeft..

afbeelding van Charlotte

Ik zie inderdaad ook niet op basis waarvan hij schadevergoeding zou kunnen krijgen. Hij heeft tenslotte niet een exclusief recht gekocht lijkt me. Ook in de VS ligt het recht op openbaar maken en verveelvoudigen bij de auteursrechthebbende.
Benieuwd hoe het af gaat lopen en wat dan de motivering van de rechter zal zijn.

afbeelding van Anonymous

Erg benieuwd hoe dit gaat uitpakken...