Fotojournalisten klagen grensbeveiliging aan

Fotojournalisten klagen grensbeveiliging aan

Redactie DIGIFOTO Pro 963
Vijf fotojournalisten klagen de grensbeveiliging aan nadat ze zijn opgespoord, aangehouden en ondervraagd. De journalisten beschuldigen de U.S. Department of Homeland Security (DHS) van een geplande aanval op de persrechten.

Het verhaal achter de vijf opgepakte fotojournalisten begion al in maart van dit jaar toen een medewerker van de DHS meldde dat de Amerikaanse regering een 'geheim dossier' had. In dit dossier stonden namen van journalisten die de DHS in de gaten moest houden. De informatie in deze gelekte database bevatte headshots, naam, geboortedatum, beroep en of ze al waren aangehouden voor ondervraging.

fotojournalisten

Fotojournalisten werken samen met ACLU

De fotojournalisten Bing Guan, Go Nakamura, Kitra Cahana, Mark Abramson en Ariana Drehsler werken nu samen met de American Civil Liberties Union (ACLU) om de DHS voor de rechter te slepen wegens het schenden van hun rechten. De vijf fotojournalisten zijn allemaal Amerikaanse staatsburgers. Hun foto's, gemaakt aan de grens, verscheen in belangrijke kranten zoals The New York Times en de Washington Post. Ze waren geschokt toen ze ontdekten dat hun urenlange ondervraging niet willekeurig was, maar gericht.

'Toen mijn foto werd doorgestreept in de geheime database van de overheid, realiseerde ik me dat de screening en ondervraging niet willekeurig was,' zegt Bing Guan in een ACLU-persbericht over de rechtszaak.

Identificeren van andere fotojournalisten

Guan en zijn collegas kregen vragen over hun foto's aan de grens en ondervraagd over mensen met wie ze hebben samengewerkt. Volgens de ACLU kregen een aantal van de fotojournalisten zelfs een serie headshots te zien en werd hen gevraagd om eventuele schuldigen te identificeren. Aantekeningen en camera's werden doorzocht en in één geval nam een ​​grenswacht foto's van de foto's van de fotojournalist met behulp van zijn smartphone.

fotojournalisten

Naast de vergoeding van juridische kosten, vragen de fotojournalisten de rechtbank om te verklaren dat hun rechten inderdaad zijn geschonden. Ook willen ze dat de DHS alle informatie van de ondervragingen wist en dat alle agenten die hier bij betrokken zijn, delen wie de informatie nog meer heeft.

Lees ook: Fotograaf ging viral tijdens Trump's impeachment door aparte camera

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie