Fotograferen in de winter - tips en trucs
De kou die gepaard gaat met de winter heeft een aantal effecten op je camera. Fabrikanten geven vaak een minimale omgevingstemperatuur op van 0 graden Celsius, maar een Nederlandse winter zal normaliter geen problemen opleveren voor je camera. Let wel op voor warmtewisselingen. Wanneer je van een koude naar een warme omgeving gaat, bijvoorbeeld bij het thuiskomen, kan er condens vormen in camera of objectief. Laat daarom de camera bijvoorbeeld even in de tas zitten, zodat deze geleidelijk op temperatuur kan komen.
Accu’s & batterijen
De accu in je camera presteert het beste bij redelijk warme temperaturen. Hoe kouder, hoe sneller een accu leeg raakt. Zorg ervoor dat je bij sterke vrieskou dus niet voor verrassingen komt te staan en neem voldoende reserve accu’s mee. Bewaar deze niet in je koude fototas, maar op een warme plaats, bijvoorbeeld in een binnenzak van je jas.
Handschoenen
’s Winters fotograferen levert snel koude handen op. Sommige fabrikanten zoals Lowepro hebben speciale fotografie handschoenen in het assortiment. Deze zijn vrij dun, zodat de knoppen nog goed bediend kunnen worden en beschikken over antislip materiaal voor extra houvast.
Beeldsensor
Vrieskou kan ook voordelige effecten hebben op je camera. Zo tonen beeldsensoren in principe meer ruis bij hoge temperaturen en juist minder ruis bij lage temperaturen. Dit is iets wat normaal gesproken naar voren komt bij lange sluitertijden. Bij een lange belichtingstijd staat er langdurig spanning op de beeldsensor, deze warmt zodoende op. Voor astrofotografie, waarbij men veel met lange sluitertijden werkt, bestaan zelfs speciale koelsystemen voor de beeldsensor.