Eerste solo tentoonstelling Marit Westerhuis in Groninger Museum
MEGALITH is een groot post-apocalyptisch landschap dat alle zintuigen prikkelt. Marit Westerhuis (Winschoten, 1992) spiegelt ons een wereld voor waarin de mens niet meer de belangrijkste levensvorm op aarde is. Het confronteert ons met de vergankelijkheid van het bestaan. De monumenten in het landschap verwijzen naar megalieten: prehistorische stenen formaties die door de mens zijn opgebouwd om rituele handelingen bij uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan de hunebedden in Drenthe of Stonehenge in Engeland. Westerhuis lijkt ons te willen vragen: welke toekomstige ruïnes zullen wij achterlaten? Hoe geven we vorm aan onze eigen ondergang?
Deze onderzoekende houding typeert Westerhuis, in haar werk bevraagt ze de relatie tussen de mens, mythe en technologie. Technologische revoluties hebben sinds de achttiende eeuw de relatie tussen mens en aarde ingrijpend veranderd. Dankzij nieuwe technologieën werd het makkelijker de aarde te onderwerpen aan de verlangens van de mens, de mens als god was geboren. Maar hoe houdbaar is dit?
De presentatie in het Groninger Museum is de bekroning van de derde editie van het Young Grunn Artist-traject, opgezet door NP3 in samenwerking met het Groninger Museum. Met dit talentontwikkelingstraject bieden het Groninger Museum en NP3 een platform voor aanstormend jong talent.
Young Grunn Artists wordt mede ondersteund door de Gerrit van Houten Stichting. Meer informatie over het YGA traject is te vinden op groningermuseum.nl