Een must voor iedere wildlife- en natuurfotograaf

Redactie DIGIFOTO Pro 887

Ervaren wildlife fotografen weten dat een verrekijker en zeer welkome aanvulling is op het hebben van een camera met een telelens. Bij het grote publiek is het gebruik van een kwalitatieve verrekijker nog niet zo populair. Zonde, want het gebruiken van een verrekijker wildlife heeft nogal wat voordelen.

 

Stel je voor dat je op een spannende safari in Afrika bent, gewapend met je camera en een flink tele-objectief. Terwijl je door de uitgestrekte vlaktes reist, spot je majestueuze leeuwen in de verte. Je tele-objectief is zwaar en je moet eerst je statief uitklappen en je camera afstellen voordat je goed naar het beeld kunt kijken en je er achter komt dat het helemaal geen leeuwen zijn, maar zandkleurige rotsen met wat wuivend gras erop. Had je nu maar een verrekijker gehad, dan had je jezelf een hoop moeite kunnen besparen… 

Misschien een overdreven en zelfs wat flauw voorbeeld, maar het hebben van een verrekijker is niettemin een must bij wildlife fotografie. Met behulp van je verrekijker kun je wilde dieren beter spotten en hun gedrag observeren, zonder ze te verstoren. Je ziet hoe ze jagen, spelen en rusten, waardoor je waardevolle inzichten krijgt om het perfecte fotomoment in te schatten.

Identificatie

En ben je op zoek naar een specifiek dier, dan biedt een verrekijker ook uitkomst bij het identificeren van verschillende soorten. Met name vogels zijn vaak moeilijk te herkennen op grote afstand, richt je verrekijker erop en je kunt direct kenmerken herkennen. 

Locatie spotten

Naast het identificeren en observeren van dieren, kun je ook de omgeving verkennen en fotogenieke locaties ontdekken. Met behulp van een verrekijker, krijg je je omgeving sneller in kaart. Pas wanneer een plek er interessant uitziet, kun je besluiten dichterbij te gaan.

Conclusie

Kortom, als enthousiaste wildlife fotograaf is het essentieel om een hoogwaardige verrekijker aan je uitrusting toe te voegen. Het opent een wereld van mogelijkheden om dichter bij de natuur te komen, gedrag te observeren en daarna prachtige foto's te maken. Dus vergeet niet om naast je camera ook altijd je verrekijker mee te nemen tijdens jouw fotografie-avontuur.

Waar let je op bij het kiezen van een verrekijker?

De ene verrekijker is de andere niet. Bij aanschaf let je op de kwaliteit van het glas, dit zorgt uiteindelijk voor een helder en rustig beeld. Maar de locatie waarop je hem gaat gebruiken is ook belangrijk. Wil je wilde dieren op safari spotten, kies dan een vergroting van ongeveer 10x. Let er ook op of de verrekijker tegen stof of water kan. Wil je goed kunnen kijken met weinig licht? Kies dan voor een schemergetal van rond de 18. 

Misschien denk je: des te meer vergroting, des te beter. Dat is helaas niet het geval. Hou er rekening mee dat de meeste verrekijkers niet kunnen inzoomen (kunnen ze dat wel, staat het expliciet bij de productbeschrijving). Wil je bijvoorbeeld vogels spotten, dan moet je snel kunnen orienteren en het beeld goed stil kunnen houden. Probeer dat maar eens met een lange telelens in vergelijking met een korter objectief. Je zal zien dat je een kortere brandpuntsafstand makkelijker stilhoudt. Bij verrekijkers is dat net zo. 

Voor de meeste toepassingen is een vergroting tot 10x prima. Natuurlijk zijn er situaties te bedenken waarin je net wat dichterbij wilt kunnen kijken. Daarvoor zijn er verrekijkers met 12x,14x en zelfs 20x of nog meer. Deze verrekijkers zijn in de regel ook een stuk zwaarder en gebruik je het beste op een statief of monopod. 

Redactietip!

Nikon Prostaff P7 10X42

Deze verrekijker van Nikon is ideaal voor het spotten van roofvogels en andere wilde dieren. De verrekijker beschikt over een brede kijkhoek en een uitstekende resolutie, hierdoor zie je elke beweging en alle details. Zelfs bij weinig licht. Je geniet met de Nikon Prostaff P7 van een buitengewone helderheid en natuurlijke kleuren dankzij de lenselementen met meerlaagse coating en prisma's en een ecologisch verantwoorde niet-geleidende, zeer reflecterende meerlaagse prismacoating.

De body van de verrekijker is lichtgewicht en robuust, waardoor deze ideaal is voor je outdoor-avonturen. De verrekijker heeft daarnaast een rubberen bekleding waardoor je meer grip hebt en de verrekijker beschermd is tegen schokken, stoten en vallen. Verder is de Prostaff P7 waterdicht tot een meter gedurende tien minuten. Daarnaast heb je geen last van regen of mist dankzij het condensvrije ontwerp.

Adviesprijs: € 265,00

Info: nikon.nl

 

 

Lees hier ook:

https://www.digifotopro.nl/ontdek-de-nieuwste-innovaties-in-fotografie-en-film-canon-dji-fujifilm-en-tamron-leiden-de-weg

https://www.digifotopro.nl/review-panasonic-lumix-s5ii-panasonics-verrassing

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie