Dit algoritme kan water uit onderwaterfoto's verwijderen

Dit algoritme kan water uit onderwaterfoto's verwijderen

Eefke Burg 2363
Een ingenieur heeft een computerprogramma ontwikkeld dat, in haar woorden, ‘het water kan verwijderen’ van onderwaterfoto's. Het resultaat is een realistisch beeld met alle levendigheid, verzadiging en kleur van een normale landschapsfoto.

Door automatisch de kleurzweem en verstrooiing te verwijderen die wordt veroorzaakt door de manier waarop licht door een hoeveelheid water beweegt, was de onderzoeker in staat onderwaterlandschappen vast te leggen zoals we ze met het menselijk oog op droog land zouden waarnemen.

De technologie, Sea-thru genaamd, werd ontwikkeld door oceanograaf en ingenieur Derya Akkaynak van MIT in samenwerking met Tali Treibitz van de Universiteit van Haifa en kan wellicht een ​​revolutie teweeg te brengen in onderwaterfotografie. ‘Water verwijderen’ is wellicht niet de meest wetenschappelijke uitleg van hoe de technologie werkt, maar zoals je kunt zien in de foto, is dat ongeveer wat het doet. 

Algoritme water uit onderwaterfoto's verwijderen ontwikkeld naar aanleiding van kleurenkaart

Akkaynak en Haifa creëerden Sea-thru door ‘meer dan 1.100 foto's te maken van optisch verschillende hoeveelheden water,’ die elk een kleurenkaart bevatten. Deze foto's werden vervolgens gebruikt om een ​​computermodel te modelleren dat compenseerde voor de manier waarop licht zowel verstrooid als geabsorbeerd wordt door water.

 

 

‘Elke keer als ik een rif met grote 3D-structuren zie, plaats ik mijn kleurenkaart aan de voet van het rif en zwem ik ongeveer 15 meter weg,’ legt Akkaynak uit. ‘Dan begin ik met het zwemmen naar het rif toe, naar de kleurenkaart en fotografeer het vanuit iets andere hoeken totdat ik bij het rif kom.‘

Inmiddels is voor gebruikers de kleurenkaart niet langer nodig. Zoals Akkaynak aan Reddit vertelde: ‘Alles wat je nodig hebt zijn meerdere afbeeldingen met natuurlijk licht van hetgeen je onder water wilde fotograferen.’

De onderstaande voorbeeldafbeelding, gepubliceerd in het onderzoek waarin deze techniek in detail wordt uitgelegd, laat zien hoe ongelooflijk Sea-thru echt is:

Voor alle duidelijkheid, deze methode is niet hetzelfde als een foto bewerken door contrast toe te voegen en de kleuren die het snelst worden geabsorbeerd door het water kunstmatig te verbeteren. Het is een ‘natuurkundig nauwkeurige correctie’ en de resultaten spreken echt voor zich. Deze technologie is ontwikkeld met het oog op wetenschappelijk gebruik, we kunnen ons alleen de resultaten voorstellen die het zou produceren als deze wordt gedeeld met natuurfotografen.

Lees meer over het onderzoek over water uit onderwaterfoto's verwijderen

Om het algoritme in actie te zien en meer te weten te komen over hoe Akkaynak dit heeft kunnen bereiken of als je benieuwd bent hoe dit algoritme is ontwikkeld en hoe het werkt, kun je hier het volledige onderzoek over Sea-thru teruglezen.

 

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke