DIGIFOTO Lab: Nikon AF-S Nikkor 28mm f/1.4E ED

DIGIFOTO Lab: Nikon AF-S Nikkor 28mm f/1.4E ED

DIGIFOTO Lab: Nikon AF-S Nikkor 28mm f/1.4E ED

Dre de Man 3140
In het laboratorium van DIGIFOTO Pro wordt ieder objectief en iedere camera uitgebreid getest. Hier, in het digitale DIGIFOTO Lab, worden de resultaten gepubliceerd. Dit keer is het de beurt aan de Nikon AF-S Nikkor 28mm f/1.4E ED.

28mm is een wat vreemde brandpuntstafstand in die zin dat het niet meer als een  ‘echte’ groothoek wordt ervaren, terwijl het ooit dé standaard groothoek was. Het is echter geen reportagegroothoek als een 24mm en ook geen klassieke brandpuntstafstand als een 35mm. Voor landschappen bijvoorbeeld is het echter vaak de juiste brandpuntsafstand en er zijn fotograferen die er wel heel mooie foto’s mee maken. Het is kortom als met veel brandpuntsafstanden ook en vooral een heel persoonlijke zaak.

Uiterlijk verschilt het objectief niet zoveel van de ander f/1.4-exemplaren, zoals de 24mm en de 35mm. Het is echter vergeleken met sommige concurrenten redelijk compact en vooral licht: het objectief weegt 645g. Dat is bijna het dubbele van de f/1.8-variant maar nog steeds weinig voor een f/1,4. Verder is het twee centimeter langer en één centimeter dunner dan het kleinere broertje.

De opbouw

De opbouw van het objectief is vrij opvallend: het lijkt een beetje op een Gauss-constructie met een Sonnar-achtige constructie er vóór, waar dan weer één enkel concaaf element in verstopt zit. Het objectief heeft maar liefst vier ED-elementen en drie asferische elementen. De frontlens heeft fluoride-coating en is dus water- en vuilafstotend. Net als alle andere top-objectieven van Nikon heeft het objectief Nano-coating.

Om met dat laatste te beginnen: door de coating wordt de theoretische grotere gevoeligheid voor overstraling en spookbeelden meer dan gecompenseerd: het objectief heeft er nóg minder last van dan bijvoorbeeld de oude handmatige f/3.5-Nikkors.

Er zijn slechts geringe sporen van chromatische aberratie te ontdekken maar voor de allerbeste prestaties dient deze wel in RAW gecorrigeerd te worden, met name voor het paars. Wel is er een beetje longitudinale Chromatische Aberratie – zoals bij vrijwel alle lichtsterke objectieven, maar ook deze fout is heel goed onderdrukt. De vertekening is zelfs nog sterker onderdrukt.

Qua optische eigenschappen lijkt het objectief sterk op de andere 1,4-objectieven, maar het is weer net iets beter. Dat wil zeggen: bij volle opening en bij f/2 heeft het objectief een extreem mooi bokeh. Dat bij zeer goede optische prestaties, alleen in de in de uiterste hoeken is de resolute nog niet maximaal.

De beeldfout coma is ook zeer goed onderdrukt. Bij f/2.8 is het objectief bijna perfect tot in de uiterste hoeken. Bij f/4 is hij al op het niveau waar veel uitstekende objectieven f/5,6 voor nodig hebben. Het optimum ligt tussen f/4 en f/5.6 al zou je eigenlijk meer megapixels dan 36 nodig hebben omdat precies vast te stellen. Daarmee is het objectief ook al zeer goed voorbereid op de 46-megapixel-sensor van de nieuwe D850 en in feite al op camera’s met een nog hogere resolutie.

Conclusie

Deze nieuwe Nikkor is een uitstekende opvolger van de eerdere 28mm f/1,4. Het objectief is zijn geld vergeleken met 28mm f/1.8 waard, zeker op een body als een D810 of D850. Het bokeh is schitterend en er is tussen alle objectieven met 28mm dan ook geen betere te vinden.

afbeelding van Dre de Man

Dre de Man | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Dre