Deense fotograaf Daniel Rye werd gemarteld door IS
Beginnende fotojournalist
Het verhaal van de fotograaf begint in 2013. Daniel Rye was toen net begonnen als fotojournalist en reisde af naar Syrië. Hij zou daar het dagelijks leven gaan vastleggen in tijden van het Syrische conflict. Er hadden toen nog maar weinig mensen van IS gehoord, ook Rye niet. Hij was nog nooit eerder in het Midden Oosten geweest en vond het onderwerp belangrijk genoeg om het risico te nemen. Nooit geweten dat hij met achttien collega’s in een cel terecht zou komen.
Ook leuke momenten
Hij werd vrijwel meteen opgepakt in de stad Raqqa, waar hij in een gevangenis terecht komt met achttien andere fotografen en journalisten. “Het was de ergste nachtmerrie die je je kunt voorstellen, maar ik probeer me de positieve kanten te herinneren.” Rye vertelt in Nieuwsuur dat hij en zijn medegevangenen elkaar in goede en slechte tijden hielpen. Zo speelden ze Risk met dadels die ze hadden verzameld of leerden elkaar dingen. Een van de journalisten kon een vliegtuig besturen en legde de anderen uit hoe dat moest.
IS eiste 2 miljoen
Er werd een foto naar zijn familie gestuurd en er werd een bedrag van twee miljoen euro geëist voor zijn vrijlating. En op iedere dag dat IS het geld niet kreeg werd er een boete van 5000 euro per dag bij opgeteld.
James Foley
Na ruim dertien maanden wordt Daniel Rye vrijgelaten. Het is dan juni 2014. Hij is de laatste gijzelaar die de IS-gevangenis levend heeft verlaten. Zijn vier medegevangenen waren namelijk James Foley, David Haines, Alan Henning en Steven Sotloff. Enkele tijd later worden zij onthoofd.
Boek
Nu, twee jaar later, heeft hij zijn werk als fotograaf weer opgepakt. Hij vindt het belangrijk dat zijn verhaal verteld wordt, en daarom heeft schrijfster en journaliste Puk Damsgard zijn verhaal in boekvorm vastgelegd. Bekijk de volledige reportage van Nieuwsuur hier.