De ultieme filterguide

De ultieme filterguide

De ultieme filterguide

Redactie DIGIFOTO Pro 3303
Filters zijn er in alle soorten en maten. Met filters kun je allerlei creatieve effecten aan je foto’s toevoegen. Met zoveel soorten is het soms lastig om te bepalen welk filter in jouw fototas thuishoort. In deze filterguide wordt daarom de belangrijkste filters en de toepassingen toegelicht. Zo helpen we je een beetje op weg bij het vinden van het juiste exemplaar!

ND filters, wat kun je ermee?

ND staat voor Neutral Density en wordt veel gebruikt bij landschapsfotografie. Met ND filters (ook wel grijsfilter genoemd) kun je, kort gezegd, het licht tegenhouden en de sluitertijd vertragen. Als je een ND filter plaatst, valt er minder licht op de lens. Om een correcte belichting te creëren moet de sluitertijd langer zijn. Zo laat je bewegingen en effecten zien die het menselijk oog normaal gezien niet kan waarnemen. Met een ND filter kun je bijvoorbeeld water een mistachtig effect geven of beweging in wolken tonen.

ND filters zijn er in alle soorten en maten. De meest gebruikte filters komen in sterktes van één t/m drie stops. Elke stop staat gelijk aan een verdubbeling (openen diafragma) of halvering (sluiten diafragma) van het licht. Wil je nóg een stapje verder? Dan kies je voor de Big Stopper van Lee. Met deze Big Stopper kun je tot wel 10 stops aan licht corrigeren. Zo kun je ook op klaarlichte dag met lange sluitertijden werken!

Dan zijn er nog de gradual ND filters, ook wel grijsverloopfilters genoemd. Mits goed toegepast, zorgen grijsverloopfilters voor een uitgebalanceerde belichting in situaties waarbij de lichtmeter van je camera het meestal laat afweten. Een voorbeeld hiervan is de zonsopkomst en -ondergang waarbij er vaak sprake is van grote verschillen tussen donker en licht. Wanneer je een grijsverloopfilter gebruikt, ben je in staat om de details in de donkere voorgrond te behouden zonder dat de lucht overbelicht is.

Waarom zou je kiezen voor een polarisatiefilter?

Een ander bekend type filter is het polarisatiefilter, dat gebruikt wordt om reflecterend licht tegen te gaan. Het meest merkbare effect is het effect op kleuren. Met een polarisatiefilter wordt groen groener, worden felle kleuren versterkt en is het contrast tussen de lucht en de wolken groter. Een polarisatiefilter gaat bovendien reflecties in glas en op water tegen.

Er zijn twee soorten polarisatiefilters: lineaire en circulaire polarisatiefilters. Lineaire polarisatiefilters worden gebruikt in combinatie met analoge camera’s. Voor digitale camera’s zijn circulair polarisatiefilters ideaal. Een circulair polarisatiefilter bestaat uit twee filters, waarbij je het voorste filter kunt draaien. Als je aan de buitenste ring draait polariseer je het licht meer of minder. Zo kun je ongewenste reflecties wegnemen en het contrast regelen.

Effectfilters

Naast bovengenoemde zijn er nog talloze andere soorten filters, waarmee je je foto’s van allerlei effecten kunt voorzien. Als je meer met macrofotografie wilt doen zonder te investeren in een macrolens kun je kiezen voor een close-upfilter. Macrofilters zijn er in allerlei soorten en maten, met vergrotingen van 1 tot wel 10x. Er zijn ook allerlei kleurfilters die ervoor zorgen dat één bepaalde kleur uitgelicht wordt of waarmee je je foto’s een bepaalde sfeer kunt meegeven. Dit type filter is er in verschillende kleuren. Met een geelfilter kun je luchten donkerder laten lijken waardoor wolken beter te zien zijn en het contrast wordt verhoogd. Met een oranjefilter bereik je een soortgelijk effect als met een geelfilter, alleen sterker. Met een roodfilter worden luchten bijna zwart, zijn wolken sterk benadrukt en krijg je grote contrasten. Groenfilters zijn sterk vergelijkbaar met geelfilters, maar deze maken bladeren lichter. 

Filterfestival bij Kamera Express

Als je nog een filter nodig hebt, is nu het perfecte moment! Bij Kamera Express barst vanaf donderdag het filterfestival los. Daar krijg je van 22 t/m 26 juni extra korting op filters van merken als LEE, Benro, Hoya, B+W, Cokin, Athabasca, Formatt Hitech, Kenko, NiSi en nog veel meer. Klik hier voor meer informatie. 

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie