De low-light trucjes van de Pixel 4

Hoe maakt de telefoon astrofotografie mogelijk?

De low-light trucjes van de Pixel 4

Siem van Woerkom 1067
De nieuwe telefoon van Google heeft een aantal functies die zo uit Adobe Photoshop lijken te komen.

Astrofotografie met een Pixel telefoon?

Het is de 'heilige graal' binnen mobiele fotografie; astrofotografie. 's Nachts foto's maken met de camera die altijd in je broekzak zit. Het is zo'n populair goal dat Google een blogbericht heeft uitgebracht waarin wordt uitgelegd hoe hun nightvision precies in elkaar steekt. En het antwoord valt al snel op AI. Heel veel AI!

Wat doen we normaal gesproken met een camera om foto's te maken van de nachthemel? Lange sluitertijden. Dus moest Google aan de slag om te zien hoe het mogelijk werd om lange belichtingen met mobiel er goed uit te laten zien. Een van de verbeteringen is dat Google de maximale belichtingstijd van de Pixel 4 verhoogd heeft naar vier minuten, een stijging van één minuut over de oude Pixel 3. Echter, het fotograferen van een enkele belichting van vier minuten zou de sterren vervagen, dus de Pixel 4 neemt maximaal 15 belichtingen, elk niet langer dan 16 seconden. Daardoor zien de sterren eruit als lichtpunten, in plaats van als strepen, maar het introduceert echter wel tal van andere problemen die moeten worden opgelost.

pixel

Alles in de achtergrond

Een van die problemen is het 'hot pixel' dilemma. Elke beeldsensor heeft namelijk 'defecte' hete of warme pixels die onzichtbaar zijn voor normale opnamen, maar verschijnen als kleine puntjes tijdens lange belichtingen. Om die kwijt te raken, verbergt de Pixel 4 heldere buitenliggende pixels en verbergt ze vervolgens 'door hun waarde te vervangen door het gemiddelde van hun buren', zei Google. Dat leidt tot verlies van beeldinformatie, maar 'heeft geen merkbare invloed op de beeldkwaliteit'. Waar we dit van kennen? Je raadt het misschien al; het is exact hetzelfde als de 'content aware fill tool' in Adobe Photoshop, maar dan geautomatiseerd.

Een ander probleem is dat het scherm van een smartphone geen nachtelijke hemeldetails kan weergeven (in live view), waardoor compositie maken een uitdaging is. Wanneer je begint met het maken van een foto, geeft de Pixel 4 elk van de 15 maximale belichtingen weer zoals deze zijn vastgelegd waardoor je een gedetailleerder beeld krijgt. Als je niet tevreden bent met wat je ziet, kun je gewoon je telefoon verplaatsen en het proces wordt opnieuw gestart. Het doet een soortgelijk proces voor autofocus, waarbij twee opnamen van één seconde worden vastgelegd die helpen de lens scherp te stellen. Als het zelfs daarvoor toch te donker is, stelt de lens eenvoudig scherp op oneindig. Enorm slim. 

pixel

Met meerdere nachtelijke belichtingen kan de lucht te helder lijken, vooral tijdens een volle maan. De AI van de Pixel 4 kan detecteren welk deel van het beeld lucht is en dimt dat deel om het beeld natuurlijker te maken. 'Luchtdetectie maakt het ook mogelijk om luchtspecifieke ruisonderdrukking uit te voeren en selectief het contrast te verhogen om functies zoals wolken, kleurovergangen of de Melkweg prominenter te maken.' Aldus Google.

Natuurlijk geeft Google tevens aan dat het niet mogelijk is om de sterren en de maan tegelijkertijd in een shot te krijgen, omdat de helderheid van de maan de sterren overweldigt. Heb jij al eens astrofotografie met een mobieltje geprobeerd? We horen je ervaringen graag!

pixel
afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem