De camera's uit Rio: 10.000 beelden per seconde

De camera's uit Rio: 10.000 beelden per seconde

De camera's uit Rio: 10.000 beelden per seconde

Jasper van Bladel 3074
De Olympische Spelen zijn nog in volle gang. Meten hoe snel of in welke volgorde de sporters over de finish komen is natuurlijk van essentieel belang. Maar hoe doen ze dat nu precies?

Lang geleden stond er gewoon een mannetje langs de kant om te kijken wie van de atleten als eerste over de streep kwam. Dat is een risicovolle manier, want een moment is al snel gemist. Daarom werden camera’s ontwikkeld waarmee de finish tot op de honderdste seconde te filmen is. Zo kan er geen twijfel bestaan over wie eerste, tweede of derde is.

Sinds 1932 is Omega, vooral bekend als horlogemaker, officieel betrokken bij het meten en klokken van de sporters. Zo ook dit jaar. De camera die ze daar dit jaar voor gebruiken is weer een stuk geavanceerder dan het apparaat dat ze voor de Spelen in Sochi meebrachten. De huidige camera heet Scan ‘O’ Vision (versie Myria) is in staat om 10.000 scans per seconde te maken. Er ontgaat de camera dus geen enkele beweging! Overigens waren dat in Sochi nog 2000 scans per seconde, dus de ontwikkelingen gaan hard.

Valse start

Ook heeft Omega apparatuur ontwikkeld om een valse start te voorkomen. Accurate meting is belangrijk en moeilijker dan je denkt. Een startschot van een normaal pistool is voor de sporter die vlak naast dat pistool staat een fractie eerder te horen, waardoor de sporters aan de andere kant een minimaal nadeel kunnen ervaren. Maar dat is verleden tijd met de huidige techniek. In elke startplaat zitten verschillende sensoren die de druk meten en het startschot klinkt bij iedereen tegenwoordig even hard. Een luidspreker in de startplaat zorgt daarvoor.

Honderdsten

Saillant detail is dus dat de tijden in duizendsten van seconden wordt gemeten, terwijl de officiële uitslagen nog steeds uitgeschreven worden met honderdsten. Wie weet dat, als de techniek de komende jaren nog verder verbetert, dit ook wordt aangepast en je voortaan in duizendsten de verschillen kunt zien. 

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper