De Brexit in beeld, nu te zien in Kunsthal Rotterdam

Nog tot en met 14 februari 2021

De Brexit in beeld, nu te zien in Kunsthal Rotterdam

Christel de Wolff 1339
De Kunsthal Rotterdam presenteert de tentoonstelling ‘My Brexit 52/48’ van de Brits-Nederlandse fotojournalist Merlin Daleman. De foto’s tonen het indringende verhaal van een verdeeld Groot-Brittannië. De expositie is nog tot en met 14 februari 2021 te zien.

Merlin Daleman fotografeert onvrede en armoede, maar ook ontmoetingen en samenkomen

Een krappe meerderheid van de Britten stemde in 2016 voor vertrek uit de Europese Unie. Gefascineerd door de uitslag van het referendum keert Daleman terug naar de streek waar hij opgroeide. In de Black Country, de voormalige mijnstreek ten westen van Birmingham, lijkt het of de tijd heeft stilgestaan. Hij vindt er steden waar alles hetzelfde is gebleven als in zijn jeugd, alleen is alles nu verloederd.

Nieuwsgierig geworden door deze observatie reist hij het land door en fotografeert het dagelijks leven in steden waar massaal vóór of juist tegen Brexit is gestemd. Daleman legt mensen vast van wie het merendeel niet heeft kunnen profiteren van de welvaart die is voortgekomen uit de eenheid van Europa. De beelden laten een verhaal zien van onvrede en armoede, maar ook van saamhorigheid. Hij zoomt in op families en vrienden die samen op pad gaan, de kermis bezoeken en gokken in arcadehallen in de badplaats Skegness.

In pakkende beelden toont Daleman gelijkgestemden die samenkomen op straat. Een groepje mensen bij een bushalte in Grimsby: ze praten en drinken, en ze wachten — maar niet op een bus. Jongeren bij een fish and chips snackbar in Hull die hun toekomst somber inzien, maar blij zijn geen onderdeel meer uit te maken van de EU.

Ongewisse toekomst

Achter de vaak alledaagse beelden gaan hoge werkeloosheid, een groeiend aantal daklozen, gezondheidsproblemen en verdeeldheid schuil. Een verregende winkelstraat in Stratford-uponAvon. De schuttingen en hekken in Belfast waarmee mensen hun territorium lijken te verdedigen. Als documentaire-fotograaf brengt Daleman veelzeggende details in beeld. De kinderen en jongeren op de foto’s staan voor Daleman symbool voor de ongewisse toekomst van het land. Nietsvermoedend groeien zij op, waarbij hun levens onvermijdelijk worden gevormd door politieke en economische krachten die ze nog niet kunnen begrijpen en waar ze geen invloed op hebben.
Shankill Road District, Belfast, Noord Ierland, 2018
Merlin Daleman - Shankill Road District, Belfast, Noord Ierland, 2018. Via Kunsthal Rotterdam

Merlin Daleman

Merlin Daleman (1977) heeft een Nederlandse moeder en een Britse vader. Hij groeit op in de Black Country, de voormalige mijnstreek ten westen van Birmingham. Daleman vertrekt uit Engeland om in Nederland te studeren aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Hij ontwikkelt zich als documentaire-fotograaf en pendelt tussen zijn woonplaats in Noord-Brabant en zijn vaderland. Dit resulteert in een rijk archief van beelden en verhalen. Naast zijn eigen projecten werkt Daleman voor NRC Handelsblad en Trouw. In 2008 en 2010 wint hij een Zilveren Camera prijs in de categorie Documentairefotografie.

Over de Kunsthal Rotterdam

Kunsthal Rotterdam is een van de toonaangevende culturele instellingen in Nederland, gelegen in het Museumpark in Rotterdam. Ontworpen door de beroemde architect Rem Koolhaas in 1992, biedt de Kunsthal zeven verschillende tentoonstellingsruimtes. Jaarlijks presenteert de Kunsthal een gevarieerd programma van circa 25 tentoonstellingen. Omdat er altijd meerdere tentoonstellingen tegelijk te zien zijn, biedt de Kunsthal een avontuurlijke reis door verschillende werelddelen en kunststromingen. Cultuur voor een breed publiek, van moderne meesters en hedendaagse kunst tot vergeten culturen, fotografie, mode en design. Bij de tentoonstellingen wordt een uitgebreid activiteitenprogramma georganiseerd.

Info: www.kunsthal.nl

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel