Test: Canon Pixma iP5000

Redactie DIGIFOTO Pro 1171
winmagazine testte een van de veertien nieuwe Canon Pixma-printers: de iP5000.

De Canon Pixma iP5000 is evenals veel van zijn productlijnbroeders een stijlvolle printer die niet misstaat in de huiskamer. De iP5000 is in beginsel een printer die u via de usb-poort op de computer aansluit. Fotocamera's met PictBridge aan boord kunnen echter ook direct op de printer worden aangesloten. Een geheugenkaartlezer ontbreekt. De printer drukt niet alleen af op papier, maar kan ook cd-roms van een afbeelding en/of tekst voorzien.





Picoliter


Alhoewel Canon de iP5000 positioneert als een allroundprinter is de digitale fotograaf misschien wel de belangrijkste doelgroep. De printer drukt namelijk af met inktdruppels van slechts 1 picoliter in een resolutie van 9600 x 2400 dpi. Eén picoliter is vier miljoen keer kleiner dan een regendruppel. Canon is de eerste fabrikant die consumenten en (MKB-)bedrijven zo fijnmazig kan laten afdrukken.





Snelheid


winmagazine onderschrijft dit na een uitgebreide test met glossy Canon Photo Paper Pro-papier (PP-101) en het semi-glossy Canon Photo Paper Plus (SG-101). Haarscherpe afdrukken die inderdaad bij de fotospeciaalzaak lijken te zijn gemaakt. De printer is bovendien zeer snel (zie tabel), zoals de redactie inmiddels gewend is van Canon, en laat daarmee printers van bijvoorbeeld HP en Epson tientallen minuten of meer achter zich. De Canon-claim dat normale kleurenfoto's (briefkaartformaat) al in 36 seconden klaar zijn, blijkt echter onjuist: reken op bijna een minuut per foto.





Krasjes


Die snelheid gaat bij de iP5000 helaas gepaard met storende krasjes op 'briefkaartfoto's' (10 x 15 cm) bij
Klik op afbeelding voor vergroting
het glossy-papier (PP-101). Dit schuurt namelijk te zeer langs elkaar. Het euvel ligt dus niet aan de aandrijfwielen, zoals bij sommige HP-printers gebruikelijk is. Stopt u een fotopapiervel van 10x15cm per keer in de voeder dan is er geen probleem.


Bij het semi-glossypapier ('halfmat'; SG-101) zijn geen krasjes zichtbaar dankzij het ruwere oppervlak van het papier. Echter, deze waarden gelden alleen als de bovenste papiervoeder wordt gebruikt. Stopt u fotopapier in de onderste lade, die keurig is weggewerkt in de printer, dan vertonen de briefkaartfoto's onder alle omstandigheden krasjes of deuken. In dit geval wel dankzij de transportrollen. Op A4-fotopapier is daarvan nauwelijks iets te zien bij het laden via de bovenzijde. U kunt daarom het best foto's via de bovenste voeder laden en gewoon printpapier voor uw tekstdocumenten in de onderste lade. Overigens is het verstandig fotopapier nooit standaard in de printer te bewaren.





Vreemds


Het gebruikte Canon-fotopapier heeft trouwens iets vreemds. De inkt verschiet als foto's op elkaar liggen. winmagazine ontdekte dit omdat het stapeltje prints niet gelijk verdeeld op een stapeltje lagen, maar de redactie ze na het bekijken half over elkaar heen legde. Op de plek waar de foto op de ander lag, zijn de contouren van de bovenste foto op die eronder zichtbaar en is er duidelijk een helderheidsverschil (soms donker, soms licht) tussen het blootliggende en het bedekte deel van het papier. Liggen alle foto's los, dan verdwijnt het contrastverschil na enige tijd.





Software


Canon levert handige software bij de printer, maar helaas corrigeert die de afdrukken teveel. Dit geldt zowel voor Easy Photo-Print (voor eenvoudig afdrukken) als Photo-Record 2 (voor de ervaren gebruiker). Lastige donkere foto's krijgen teveel contrastcorrectie: zwarte achtergronden worden blauwig. De redactie merkte dit bij een moeilijke afbeelding van een Portugees model met zwarte kleding tegen een zwarte achtergrond.


winmagazine printte ook met Paint Shop Pro 9. De foto's zijn dan wel donker, maar de kwaliteit van de andere kleurvlakken is dan minder goed. U ziet bovendien de afdrukpassages van de printerkoppen.





Afdrukcentrales


Een schrale troost voor Canon. Bij de test van online-afdrukcentrales in wm5/2004 zijn er slechts drie professionele bedrijven die het beter doen dan de iP5000: Hema (print bij Fujicolor in Gelderland), FotoQuelle (naar verluidt ook bij Fujicolor) en Combi. De andere vijftien afdrukwinkels op het internet leveren slechter resultaat.





Conclusie


De Canon Pixma iP5000 is een doorbraak in resolutiekwaliteit voor wie thuis of op het werk foto's afdrukt, maar een update voor de afdruksoftware is absoluut gewenst. Zwart moet zwart zijn en niet superdonkerblauw. De krassen bij het glossy-briefkaartpapier zijn bijzonder spijtig en de transportrollen van de onderste lade zijn zeker niet fotovriendelijk.
afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie