Review: Canon EOS 80D

Review: Canon EOS 80D

Review: Canon EOS 80D

Redactie DIGIFOTO Pro 16580
Drie jaar na de komst van de Canon EOS 70D is er eindelijk een opvolger. De EOS 80D is het nieuwe midrange spiegelreflexmodel van Canon en vervangt de EOS 70D. Over het vorige model waren we zeer enthousiast en dit nieuwe model heeft op papier een aantal veelbelovende nieuwe specificaties. We probeerden het nieuwe model uit en keken of hij alle verwachtingen waar weet te maken.

De body van de EOS 80D bestaat uit een combinatie van polycarbonaat en glasvezel, zonder aluminium zoals zijn voorganger. Hierdoor komt de camera zo'n 25 gram lichter uit, maar voelt de body wel iets minder stevig dan de EOS 70D. Desondanks belooft Canon dat de body nog steeds stof- en spatwaterbestendig is.

Verder is er weinig verschil te merken wat betreft behuizing. De body is een paar millimeter kleiner geworden, maar alle knoppen liggen op dezelfde logische plek als bij de voorganger. De camera ligt goed in de hand en tenzij je erg grote handen hebt, zal je de camera de hele dag comfortabel kunnen gebruiken. Het menu voelt erg vertrouwd en is erg overzichtelijk. Alle instellingen staan op logische plekken en kunnen makkelijk, met de fysieke knoppen én met het touchscreen, aangepast worden.

Camera: Canon EOS 80D

Objectief: Sigma 50-100 f/1.8 ART
Brandpunt: 50mm
Diafragma: f/1.8
Sluitertijd: 1/250
ISO: 640

De beeldprocessor in de camera is de DIGIC 6 en geeft de camera de mogelijkheid om 7 beelden per seconden te maken met een buffer van wel 25 foto's in de RAW stand. Als je alleen in JPEG schiet houdt de camera deze snelheid zelf vast tot 110 foto's. Als de buffer vol zit kan de camera nog ongeveer één foto per seconde maken. De snelle frequentie en grote buffer in combinatie met de APS-C sensor maakt deze camera ook erg aantrekkelijk voor wildlife- en sportfotografen. De 1.6 cropfactor geeft objectieven net een beetje extra zoom en de compacte water- en stofbestendige body zorgen dat je de camera makkelijk meeneemt zonder je zorgen te hoeven maken.

De autofocus van deze camera is erg goed. De EOS 80D heeft maar liefst 45 focuspunten die allemaal 'Cross type' en 'Dual Pixel autofocus' zijn. Dit zorgt voor uitstekende focusprestaties, ook met weinig licht. De autofocus tijdens het gebruik van Live-view werkt ook erg goed. Na het selecteren van een onderwerp, door simpelweg op het scherm te 'tappen', blijft de camera het onderwerp goed volgen en haarscherpe foto's maken.

Wel had de camera af en toe moeite met het vinden van kleine objecten bij drukke achtergronden. Op deze momenten was de camera erg aan het zoeken en versprong het scherpstelpunt van het ene object naar het andere.

Camera: Canon EOS 80D

Objectief: Sigma 50-100 f/1.8 ART
Brandpunt: 100mm
Diafragma: f/5.6
Sluitertijd: 1/100
ISO: 2500

Het touchscreen werkt heel soepel en intuïtief. Vrijwel alle instellingen die je via fysieke knoppen kan veranderen kunnen ook via het scherm aangepast worden. Een handige nieuwe functie van de camera is de komst van een kleine sensor die ziet wanneer je de camera aan je oog houdt, zodat je niet meer per ongeluk met je neus een foto maakt. Ook is het scherm uit te klappen en in veel verschillende posities te draaien. Heel handig als je bijzondere standpunten wil aannemen en ook zeer wenselijk als je wilt filmen.

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit van deze camera is erg goed. Door de 24 Megapixel APS-C sensor levert hij foto's die groot genoeg zijn om groot af te drukken en aan de muur te hangen. Ook is er nog genoeg ruimte om wat uit de foto te croppen zonder veel kwaliteitsverlies. De EOS 80D heeft een goed ISO bereik en ook de hogere ISO waarden zijn goed te gebruiken. Ideaal als je bijvoorbeeld in de schemer nog bewegingen vast wil leggen. Op ISO 6400 is er wel wat ruis zichtbaar, maar de foto's zijn nog zeer goed bruikbaar.

Technische snufjes

De camera zit vol slimmigheden. Zo zie je in de zoeker niet alleen de focuspunten en lichtmeting, maar geeft het ook aan als de camera niet-natuurlijk licht detecteert. Mocht dit het geval zijn, geeft de camera in de zoeker het advies om de anti-flicker functie in kan schakelen. Deze functie registreert knipperingen in het licht, zelfs als het menselijk ook dat niet kan en kan het moment van afdrukken in een 'burst' kort vertragen. De camera maakt dan alleen op de lichtste momenten een foto wat voor meer consistentere foto's zorgt.

Ook beschikt de camera over NFC en WiFi. Na het installeren van de Canon Connect-app is het hiermee mogelijk om de camera vanaf je smartphone of tablet te besturen en gelijk je mooiste foto's te delen via verschillende social media kanalen. Ook kan je hierdoor je foto's makkelijk bekijken op een tv en kan je in een handomdraai je favoriete foto's draadloos printen.

Video

De videofuncties van dit model zijn ook erg uitgebreid. Met deze camera is het mogelijk om in full-HD te filmen met een frequentie van maximaal 50 beelden per seconde. Helaas ontbreekt op deze camera de mogelijkheid om in 4K te filmen wat voor veel enthousiaste videograven wel echt een gemis is. Wel is het mogelijk om voor de nieuwe kit-lens een powerzoom module aan te schaffen dat het mogelijk maakt om heel soepel in en uit te zoemen tijdens het filmen.

Camera: Canon EOS 80D

Objectief: Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM
Brandpunt: 64mm
Diafragma: f/5.0
Sluitertijd: 1/30
ISO: 6400

Conclusie

De Canon EOS 80D is een camera die precies doet wat het moet doen. Een fijne APS-C sensor met goede beeldkwaliteit en uitstekende autofocus. Het ontbreken van de mogelijkheid om in 4K te filmen vinden we jammer, zeker aangezien de camera erg aantrekkelijk is voor videografen, zeker met het powerzoom-accessoire.

Het grote assortiment beschikbare objectieven maakt het een zeer veelzijdige camera en door de compacte maar toch waterdichte en stofbestendige body is het een ideale camera om mee te nemen op reis.

Wil je een goede geavanceerde camera met een APS-C sensor en is 4K filmen voor jou geen must, dan ben je met de EOS 80D absoluut aan het juiste adres.

Specificaties

Adviesprijs: € 1299,- (Body)
Type: Digitale spiegelreflexcamera
Sensor: 24 MP CMOS APS-C sensor
Interne flits: Ja
File Type: RAW & JPG
Bruikbare resolutie: 24,3 Megapixels
ISO Bereik: 100 – 16.000 (ISO 25.600, uitgebreid)
Scherm: 3-inch variangle 3:2 Clear View II TFT-touchscreen met ongeveer 1.040k beeldpunten
Zoeker: Optische Pentaprisma met 100% vergroting en een dekking van 95%
Autofocus: DualPixel Auto Focus systeem
Focus modes: AI Focus/One Shot/ AI Servo
Snelheid: ong. 7 bps (RAW)
Opslag: SD / SDHC / SDXC
Gewicht: ong. 730gr (Inclusief Body & Batterij)
Afmetingen: 139,0 x 105,2  x 78,5
Beeldstabilisatie: Nee
Video: Ja, FullHD max 50fps file type: MOV of MP4
Connectiviteit: USB / NFC / WIFI / 2.5mm Microfoon of afstandsbediening ingang

Info: www.canon.nl

Beoordeling

Beeldkwaliteit: 4,5 uit 5
Bediening: 5 uit 5
Snelheid: 4,5 uit 5
Behuizing: 4 uit 5
Prijs / kwaliteit: 4 uit 5

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie

afbeelding van Hans laanen

De camera is een prachtige camera ik heb nu de 60D waar ik al tijd mee werk als fotograaf in het Erasmusmc Sophiakinderziekenhuis. Ter zijne tijd hoop ik de camera in mijn bezit te hebben gecombineerd met een Sigma lens de Sigma Art Pro 1.4 50 mm