Sigma komt met Mirrorless SD Quattro en SD Quattro H

Sigma komt met Mirrorless SD Quattro en SD Quattro H

Sigma komt met Mirrorless SD Quattro en SD Quattro H

Jasper van Bladel 5040
Een grote aankondiging van Sigma. Ze komen met twee nieuwe camera’s: de SD Quattro en de SD Quattro H. Kenmerken: Mirrorless, een bijzondere meerlaags Foveon-sensor en de mogelijkheid om objectieven te wisselen.

Sinds enkele jaren gooit Sigma hoge ogen met haar high-end camera’s. De SD1 Merill uit 2012 was baanbrekend door de bijzondere sensor die bestaat uit meerdere lagen. Die Sigma-sensor met meerdere lagen is inmiddels doorontwikkeld en heet nu Foveon X3 Quattro.

Drie kleuren

De sensor gebruikt drie lagen fotodioden, die elk op een verschillende diepte in het lichtgevoelige silicium in de sensor geplaatst zijn. Elk van die lagen absorbeert één kleur uit het RGB-spectrum. Het gaat dan om rood, groen en blauw. De kleuren worden verticaal opgevangen, zonder kleur- en laagdoorlaatfilter.  Alle informatie, over zowel kleur als scherpte, blijft zo behouden.

Kleurinformatie

Een ‘normale’ sensor, zoals in vrijwel alle andere camera’s gebruikt wordt, heeft één laag met pixels die elk maar één enkele kleur kunnen opvangen. Andere kleuren uit het invallende licht op die pixel gaan dan verloren. Sigma stelt dat hun Foveon X3 Quattro-sensor dus beter raad weet met de enorme licht- en kleurinformatie die op de sensor valt.

Twee verschillende sensoren

Het verschil in naam van de twee camera’s slaat op een verschil in grootte van de sensor. De SD Quattro heeft een sensor met APS-C-formaat met 19,6 megapixel in de bovenste laag van de sensor, wat gezien het bijzondere karakter van de sensor een equivalent oplevert van 39 megapixel als je hem vergelijkt met ‘normale’ sensoren. De SD Quattro H heeft een APS-H-sensor, die 25,5 megapixel op de been brengt. Het equivalent daarvan is een indrukwekkende 51 megapixel.

HDR

Om de mogelijkheden van de bijzondere sensor goed te benutten heeft Sigma de nieuwe Super-Fine Detail Exposure Mode bedacht, in feite een ingebouwde HDR-modus. Met één druk op de knop maakt de camera zeven opnames met verschillende instellingen, die daarna gecombineerd worden tot één beeld. De afzonderlijke beelden blijven overigens bewaard.

Bijzonder

Qua uiterlijk lijken de nieuwe SD’s op hun eenvoudigere broertjes, de DP-serie. Het zijn compacte en lichte camera’s met een bijzonder uiterlijk dat past bij het bijzondere innerlijk. Het langgerekte model maakt een moderne en professionele indruk.

Data en prijzen niet bekend

Wanneer de twee nieuwe Sigma SD Quattro’s in de winkel verschijnen is nog niet bekend. Ook de prijs is nog onduidelijk. Meer informatie is te vinden op de website van Sigma.

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper

afbeelding van RHBoks

de foveon sensor blijft een bijzonderheid die zeer aantrekkelijk is. De stap naar een H-format sensor heft Sigma nu gemaakt. Als ze in de toekomst met en body komen met 24x36 en dan de keuze voor: Canon,Nikon, Pentax of Sigma bajonet zou dat heel mooi zijn. Je kan dan zo body naast je bestaande camera aanschaffen dus zonder inverstering in nieuwe objectieven.

afbeelding van Anoniem

Zeker leuk als het een full frame formaat komt met de keuze voor bajonet. Maar dan verkopen ze minder Sigma eigen lenzen. Maar het is wachten tot dat er conversie kits op de markt komen. Je hebt digitale Sigma's met EF mount. Eigenlijk is Sigma mount: EF electronica + Pentax vatting heb ik me laten vertellen. http://www.fredmiranda.com/forum/topic/675852 | http://www.clubsnap.com/forums/showthread.php?t=632658 | http://www.colordream.net/data/With_EFL.jpg