PI2014: Transcontinenta - Hasselblad H5D-50C en meer

Jesse Kraal 3221
Transcontinenta had een van de grootste stands op de Professional Imaging en dat is niet voor niets, het bedrijf uit Nieuw-Vennep is importeur van een groot aantal bekende merken in de fotografie. Denk aan Leica, Zeiss, Tamron, Gitzo, Broncolor en via Pro-Spirit ook Hasselblad. Al deze merken waren dan ook terug te vinden op de grote beursstand van de importeur.

Benieuwd als we waren naar de gloednieuwe Hasselblad H5D-50C, de eerste middenformaatcamera met cmos-sensor, gingen we als eerste naar de balie van het Hasselblad-gedeelte. De nieuwe H5D-50C voelt in alles als een 'gewone' H5D, maar dan met de voordelen van een cmos-sensor. Daar waar de ccd-chip in de H5D-40, -50 en -60 het vooral moet hebben van lage iso-waarden, lijkt de H5D-50C zelfs bij iso 6400 nog een zeer goede beeldkwaliteit te laten zien. Zelf fotograferen was er helaas nog niet bij, maar de eerste testbeelden van de importeur zagen er zelfs op pixelniveau indrukwekkend uit. We kunnen dan ook niet wachten om de Hasselblad H5D-50C zélf aan de tand te voelen.

De adviesprijs van de Hasselblad H5D-250C bedraagt ruim twintigduizend euro en dat maakt het toestel exact even duur als de H5D-50 met ccd-chip. 'Waarom zou iemand dan nog kiezen voor de H5D-50?,' vragen we Philippe Van Hest van Pro-Spirit. 'Wie vooral in de studio werkt of veel met groothoeken werkt, zal de camera met ccd-chip waarschijnlijk beter liggen. De Sony-sensor van de H5D-50C is iets kleiner dan die van de gewone H5D-50 waardoor groothoekobjectieven een kleinere beeldhoek hebben. Daarnaast blijft het dynamisch bereik en het detail van zo'n ccd-sensor uitstekend. Wie met bestaand licht wil werken, kan echter niet om de H5D-50C heen.'

Hasselblad HV

Behalve de H5D-50C kunnen we ook de Hasselblad HV even vasthouden. We hebben ons al eerder uitgelaten over het uiterlijk van deze camera maar Philipe legt ons direct uit dat we vooral niet met een fotografische bril naar deze HV en de Lunar en Stellar moeten kijken. 'Het publiek dat deze camera's koopt wil vooral een onderscheidend apparaat, iets moois. Het is het publiek dat de camera ziet, er meteen voor valt en er eentje aanschaft.'

Objectieven

Hoewel Leica en Zeiss niet zeer recent met nieuwe producten zijn gekomen, is de aandacht voor deze twee merken groot. Logisch, want hoe vaak kun je nu vrijelijk allerhande Leica- en Zeiss-apparatuur in je handen houden? Ook de diverse Tamron-objectieven weten de bezoekers naar de stand te trekken, waarbij volgens Eric de Jonge van Transcontinenta vooral de nieuwe Tamron 150-600mm f/5-6.3 Di VC USD populair is is. Ook de anderhalf jaar geleden vernieuwde SP 90mm f/2.8 Di Macro VC blijft onverminderd succesvol, aldus Eric.

Gitzo Mountaineer

Rondom Gitzo is het lange tijd rustig geweest, maar op de beurs zien we een volledig nieuwe statievenlijn, de Mountaineer-serie. Je herkent ze aan de kruislings gewoven carbonstructuur van de poten, maar ook de verstelling van de poten is nieuw. Wat vooral opvalt is het lage gewicht, terwijl de statieven toch uiterst stabiel en robuust overkomen.

Lastolite

Een nieuw product dat je gemakkelijk over het hoofd ziet (maar dat niet verdient) is de Lastolite Magnetic Background Support. Dit is een beugel die je op een lampstatief kan monteren en waar je dankzij twee magneten een Lastolite-reflectiescherm aan kunt hangen. We hebben er even flink kracht op gezet, maar de magneten laten echt niet zomaar los. Klein maar inventief, deze slimme beugel. Verder heeft Transcontinenta niet alleen de Joey McNally Signature-lijn meegenomen, de bekende Amerikaanse fotograaf is zelf ook aanwezig om het PI-publiek het nodige bij te leren over studioverlichting.

Silverbooks

Nieuw in het assortiment bij Transcontinenta is Silverbook. Deze Duitse fabrikant van luxe fotoalbums geeft je een hoop opties in afwerking en papiersoort en maakt gebruik van een belichtingsprocedé. Het moet gezegd, de foto's ogen scherp en levendig en de verschillende varianten die Transcontienta heeft meegebracht geven een goed beeld van alle mogelijkheden.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van mgomes

De hasselblad nog kunnen vergelijken met de Pentax 645D ook met cmos sensor?

afbeelding van jesse kraal

Nee, helaas. Maar ga er van uit dat de verschillen niet aan de sensor zullen liggen omdat deze vrijwel zeker hetzelfde is. Bij Hasselblad geven ze in ieder geval ronduit toe dat het om een Sony-sensor gaat. De verschillen zitten hem dus vooral in de behuizing en het glaswerk.