Verslag workshop naaktfotografie

Verslag: Workshop Naaktfotografie

jesse kraal 19085 2
Zondagochtend, iets voor negen in de morgen; in de ontvangstruimte van de John Geven Studio's in Nuenen zitten tien DIGIFOTO Pro-lezers een tikkeltje zenuwachtig te wachten op wat komen gaat. Ook wij zijn in alle vroegte met onze camera afgereisd naar het Brabantse voor de Workshop Naaktfotografie van Patrick Kaas.

Patrick Kaas begint de workshop met wat basisregels, de simpele do's en don'ts van naaktfotografie. Hierbij wordt hij af en toe aangevuld door model Marleen. Zij geeft, met haar lange ervaring als model, meer dan eens goede tips aan de fotografen over de omgang met modellen.

Workshop Naaktfotografie
Patrick Kaas laat zien dat je met een enkele studiolamp al een interessante verlichting kunt maken

Simpel en subtiel

De belichting wordt simpel gehouden, één lamp, later op de ochtend aangevuld met een reflectiescherm. Patrick loopt met de lamp om Marleen heen en laat haar af en toe een andere pose aan nemen. Het is de deelnemers al snel duidelijk dat je met subtiel lichtspel een hoop kunt bereiken. Het wordt tijd om zelf te fotograferen!

Workshop Naaktfotografie
Niet alleen Patrick Kaas voorzag de deelnemers van tips, ook fotograaf John Geven gaf geregeld nuttige aanwijzingen

Twee groepen, twee modellen

Patrick deelt de groep op in tweeën, de eerste groep begint met een 'zwarte setting'. Onder leiding van Patrick mogen zij model Necia Navine fotograferen. De andere groep gaat aan de slag met een 'witte setting' en model Marleen. Zij krijgen tips en uitleg van John Geven, fotograaf en eigenaar van de ruime studio waar we vandaag te gast zijn. Overigens hebben alle fotografen al wat ervaring met studioverlichting zodat iedereen zich vooral kan focussen op het aansturen en fotograferen van de modellen.

Workshop naaktfotografie
Resultaten werden onderling bekeken en besproken. Ook van de medefotografen werd geleerd.

Uit de kleren

Na een rondje proefschieten is het grote moment daar: de modellen gaan uit de kleren en de tien fotografen kunnen nu de tips van Patrick in de praktijk brengen. Dat gaat niet onverdienstelijk want al snel nemen de modellen, op aansturing van de fotografen, prachtige poses aan en wordt er goed gebruik gemaakt van de studiolamp.

Workshop naaktfotografie
Dat dergelijke poses fantastische foto's opleveren spreekt voor zich.

Rust is belangrijk

Voor Piet Lankhuijzen is dit niet de eerste keer dat hij esthetische naaktfoto's maakt, maar op de vraag of hij dan toch nog wat overgehouden heeft aan de workshop is hij duidelijk. 'Ik heb echt geleerd dat ik rust moet brengen in mijn foto's, goed te tijd nemen om het model te fotograferen. Dit heb ik nog niet eerder geleerd op een workshop'.

Workshop naaktfotografie
Met vijf fotografen per model was er voldoende tijd om te fotograferen

Niet iedereen had zich eerder gewaagd aan deze tak van fotografie, maar aan de verschillende reacties te horen zal het voor veel van de fotografen niet de laatste keer zijn. Carlo van Riswick was onder de indruk van de resultaten. Met een aantal mooie foto's, moet het gemakkelijker zijn om potentiële modellen over de streep te trekken. 'Het is helemaal niet ordinair of plat, maar juist mooi en stijlvol'.

Workshop Naaktfotografie
Communicatie met het model is belangrijk, dit aspect van naaktfotografie kreeg tijdens de workshop dan ook veel aandacht.

Tevreden

Na afloop leek iedereen met een tevreden gevoel terug te keren huiswaarts. Ook Patrick, John en de modellen waren tevreden. 'Een leuke groep met al aardig wat ervaring, zodat er lekker gefotografeerd kon worden'.

Workshop Naaktfotografie

Workshop naaktfotografie
Foto's © Jesse Kraal

Binnenkort meer workshops!

Je kunt je niet meer aanmelden voor de DIGIFOTO Pro Workshop naaktfotografie. Wel gaan we binnenkort nieuwe workshops aanbieden met diverse thema's. Houd onze website en het magazine in de gaten!

afbeelding van jesse kraal

JesseKraal | Fotograaf

Bekijk alle artikelen vanJesse

afbeelding van J.B.-Photography

Was aanwezig bij de namiddag sessie en ook de laatste workshop "Naaktfotografie". De ontvangst was goed met een bakje koffie en een stukje cake, verder nog wat frisdrank, dus vanalles wat.
Pijltje volgen naar de studio en dit mag ik wel een studio noemen, echt professioneel uitgebouwd. Hiervan was maar een klein gedeelte voorzien voor de workshop, maar voldoende.
De onvangst en basisregels voor een eenvoudige naaktstudio werden behoorlijk uitgelegd door Patrick en Marleen mocht af en toe eens onderbreken.
Na elke uiteenzetting van een opstelling kon er gefotografeerd worden.
Zeker niet vergeten de luxe van een model als Marleen die qua houdingen e.d. onuitputtelijk was.
Na de verschillende uiteenzettingen kon ik toch vernemen van sommige andere fotografen, dat het goed was geweest. Persoonlijk was ik ook tevreden, want tenslotte voor het geld moet je het niet laten. Anders had ik de reis van Belgie naar Neunen niet ondernomen.
Zal deze eenvoudige technieken zeker toepassen in de toekomst, daarom zou ik zeggen "hou het heel eenvoudig" dit leverd eveneens mooie beelden op.
Marleen en Patrick nogmaals bedankt en waarschijnlijk tot een volgende workshop.

afbeelding van jesse kraal

Leuk om te horen dat het jou ook zo goed is bevallen!