Canon 760D Review - Instapmodel dslr
Het meest opvallende aan de Canon EOS 760D is de behuizing, die ergens tussen de instapmodellen en de semiprofessionele lijn in zit. Net als de duurdere EOS 70D heeft de 760D een klein lcd op de bovenkant. Hier vind je de essentiële belichtingsinstellingen, zoals sluitertijd, diafragma en isowaarde. Daarnaast heeft de camera een instelwiel op de achterzijde, een primeur voor de xxxD-serie. Van dichtbij zijn er natuurlijk wel verschillen met de 70D. Het lcd-scherm geeft bijvoorbeeld minder informatie weer dan de duurdere variant, de handgreep is kleiner en de behuizing is over de gehele linie minder lijvig. Het is echter een flinke verbetering ten opzichte van de 700D: je krijgt verbeterde controle over de instellingen en de camera voelt degelijker en serieuzer aan.
Op de achterzijde vinden we hetzelfde kantelbare 3-inch aanraakscherm dat ook op de 700D zit. Met een miljoen beeldpunten is het scherm helder en scherp. Daarnaast reageert hij goed op aanrakingen. Zoals de meeste dslr's in dit segment, beschikt de camera over een relatief kleine zoeker van het type pentaspiegel, die 95 procent weergave biedt. Nieuw in de Canon EOS 760D is de elektronische waterpas, die we kennen uit de 70D. Een icoontje in de zoeker of een lijn op het live view-scherm geeft aan of de foto waterpas is. Het icoontje zit enigszins weggestopt in een hoek van de zoeker, maar doet zijn werk goed en is een nuttige aanvulling.
Wifi en nfc
Samen met de 750D is de Canon EOS 760D de eerste instap-dslr van Canon met wifimogelijkheden. Via een Canon-app kun je je smartphone of tablet als afstandsbediening gebruiken en foto's downloaden. Ook het delen van foto's op sociale media is mogelijk. Bovendien ondersteunen de toestellen nfc, waardoor je een wifi-verbinding met je smartphone kunt opzetten door de apparaten tegen elkaar te houden. De 70D heeft al beschikking over wifi, maar geen ondersteuning voor nfc. De draadloze mogelijkheden van de 760D zijn zo goed als identiek aan die van de 70D. Het enige verschil is dat de 760D niet draadloos kan samenwerken met computers via EOS Utility; de 70D kan dit wel.
Beeldkwaliteit
De opluchting was bijna voelbaar toen Canon de nieuwe instaplijn presenteerde: eindelijk een nieuwe sensor. Sinds de komst van de EOS 550D in 2009 bleef de fabrikant de 18-megapixelsensor uit dit model hergebruiken, al dan niet met kleine aanpassingen. Dat wordt nu anders, de nieuwe instapmodellen krijgen een geheel nieuwe 24-megapixelsensor, die door Canon zelf gemaakt wordt. voor om het low-passfilter weg te laten. Dat levert iets meer scherpte op, maar ook meer kans op moirépatronen bij het fotograferen van kleine details. Canon doet niet mee aan de trend en gebruikt wel een low-passfilter. De foto's zijn iets minder scherp dan camera's zonder filter, maar in de praktijk is dat nauwelijks merkbaar.
EOS 760D heeft een iso-bereik van 100 tot 12.800. Een digitale boost is verstopt in het menu, waarmee het bereik uit te breiden is tot 25.600. Dit levert echter geen bruikbare resultaten op en kan dus beter vermeden worden. Ruis is tot en met iso 1600 nauwelijks waarneembaar. Bij iso 3200 wordt ruis nog redelijk in bedwang gehouden door de DIGIC 6-beeldprocessor, maar er is duidelijk minder detail in donkere partijen. Bij iso 6400 en 12.800 neemt ruis de overhand en is er veel kleurverloop te constateren. Canon zet een stap vooruit met de nieuwe sensor, de hogere resolutie gaat niet ten koste van de beeldkwaliteit. Wat ruisprestaties betreft kan de chip zich meten met de concurrerende modellen.
Een van de redenen dat er werd uitgekeken naar de nieuwe sensor, was het beperkte dynamisch bereik van de vorige, verouderde sensor. Vooral de 24-megapixelsensoren van Sony (die ook worden gebruikt door Nikon) lieten die van Canon achter zich. De nieuwe 24-megapixelsensor weet geen grote inhaalslag te maken op dat gebied. Het dynamisch bereik is marginaal verbeterd, maar op lage iso-waarden behouden camera's zoals de Nikon D5500 een grote voorsprong. Dat is met name relevant als je flinke bewerkingen uitvoert op raw-bestanden. Bij de Canon 760D treedt er dan eerder storende ruis op. Bij goed belichte foto's is het verschil in de praktijk niet erg groot
Autofocus en snelheid
Naast een nieuwe sensor, heeft de Canon EOS 760D ook een moderner autofocussysteem gekregen. Het afsysteem is afkomstig uit de 70D en heeft negentien kruistype sensoren, een enorme stap vooruit ten opzichte 700D, die negen focuspunten heeft waarvan één kruistype. De camera stelt snel scherp en heeft ook weinig moeite met scherpstellen bij weinig licht. Het nieuwe systeem is ook aanzienlijk beter in het volgen van onderwerpen. Dat maakt de 760D een stuk geschikter voor sport- en actiefotografie dan de oudere instapmodellen. De EOS 760D maakt maximaal vijf foto's per seconde. Het is daarmee geen snelheidsmonster, maar het is vergelijkbaar met de concurrentie in dit segment.
Fotografeer je in raw, dan is de buffer na het maken van zeven foto's vol. Werk je echter in jpg, dan kun je eindeloos door fotograferen, mits je een snelle geheugenkaart gebruikt. Dat maakt de camera prima geschikt voor snelle actie- en sportfotografie voor wie genoegen neemt met jpg-bestanden. Tijdens filmopnames en bij gebruik van live view maakt het toestel gebruik van het Hybrid CMOS AF III-systeem, dat fasedetectiepixels op de sensor combineert met contrastdetectie. Voorganger 700D moest het nog doen met de eerste generatie van Hybrid CMOS AF, dat teleurstellende resultaten opleverde. Volgens Canon komt het nieuwe focussysteem in de buurt van het Dual Pixel AF-systeem uit de 70D en 7D Mark II, in de praktijk heeft de 760D wel iets langer nodig om scherp te stellen. Desondanks zijn de prestaties enorm verbeterd ten opzichte van zijn voorganger. Fotograferen in live view is daarmee een stuk prettiger geworden.
Filmfunctie
Ook de filmfunctie van de Canon EOS 760D heeft een aantal nieuwe opties gekregen. Zoals de meeste dslr's kan de camera filmen in full-hd-resolutie met 30, 25 of 24 fps. Helaas is het niet mogelijk om te filmen met 60 fps in 1080p-resolutie. Dat is alleen mogelijk in 720p. De kwaliteit van de filmbeelden is duidelijk verbeterd ten opzichte van de eerdere instapmodellen. Video's zijn scherper en beeldfouten zoals moiré zijn vrijwel niet te ontdekken. Nieuw is de Servo AF-functie, waarmee tijdens het filmen continue scherpgesteld wordt op het onderwerp. Dat werkt behoorlijk vloeiend, al lukt het niet om snel bewegende onderwerpen bij te houden. Ook nieuw is de HDR Movie-functie. In deze stand neemt de camera twee 720p-video's tegelijk op: een video is normaal belicht, de ander onderbelicht. Het resultaat is een 720p-film met meer details in lichte delen. Helaas is deze functie verstopt in het menu als een effect en heb je bij gebruik hiervan geen volledige handmatige controle over de instellingen.
CANON EOS 750D VS 760D
Samen met de 760D introduceerde Canon de EOS 750D. Onder de motorkap zijn de twee camera's identiek aan elkaar, maar de 750D is verpakt in de eenvoudigere behuizing die we kennen van de 700D en daarvoor. Op dit model vind je geen extra lcd op de bovenkant en geen instelwiel op de achterkant. De 750D moet het doen met vier druktoetsen. Ook heeft deze camera geen elektronische waterpas en geen oogsensor die het scherm op de achterkant uitschakelt als je door de zoeker kijkt. Tot slot zijn er een aantal softwarematige beperkingen. Zo heeft de 750D geen HDR Movie-functie en ontbreekt servoaf tijdens filmen. De adviesprijs van dit eenvoudigere model is slechts vijftig euro lager. Wat ons betreft is de EOS 760D de kleine meerprijs meer dan waard
Conclusie
De EOS 760D is een flinke stap voorwaarts binnen de instapserie van Canon. De vernieuwde behuizing is een geweldige verbetering, die veel meer controle biedt. Ook het nieuwe autofocussysteem, dat nu gelijk is aan de EOS 70D, is een enorme vooruitgang. We hadden gehoopt dat de nieuwe 24-megapixelsensor meer verbetering zou bieden op het gebied van dynamisch bereik, op dat punt heeft Canon nog altijd een inhaalslag te maken. Dat wil echter niet zeggen dat de sensor slecht presteert. De extra pixels gaan niet ten koste van de ruisprestaties en in de praktijk maakt de 760D prima foto's. Niet alleen de behuizing, sensor en autofocus zijn opgefrist. De EOS 760D biedt tal van andere verbeteringen. Van wifi en nfc in de behuizing tot betere filmkwaliteit en snellere autofocus bij gebruik van live view. Al met al is de EOS 760D de meest vernieuwende instapdslr van Canon sinds jaren en dat kunnen we alleen maar toejuichen.
Specificaties
Adviesprijs: € 769,- (body)
Resolutie: 24,2 megapixels
Beeldsensor: aps-c-cmos
ISO-bereik: 100-25.600
Zoeker: Pentaspiegel, 95 procent weergave
Scherm: 3-inch lcd (1,04 miljoen beeldpunten)
Scherpstelling: 19-punts autofocus
Snelheid: 5 fps ,br>Opslag: SDXC
Afmetingen: 131,9 x 100,9 x 77,8 mm
Gewicht: 565 gram (incl. accu)
Filmfunctie: 1080p @ 30/25/24 fps | 720p @ 60/50/30 fps
Info: www.canon.nl
DIGIFOTO Pro 2.2015
Deze Sigma 24-35mm f/2 DG HSM Art review komt uit DIGIFOTO Pro 2.2015 en is geschreven door Thomas Kouveld. Je kunt deze editie (of andere voorgaande nummers) los bestellen voor €7,95 incl. verzendkosten (Nederland).