Breng de herfst in beeld met een foto timelapse – tips van Kamera Express

Redactie DIGIFOTO Pro 2122
De herfst brengt veel veranderingen in de natuur mee. Het groen wordt vervangen door warme kleurenpaletten en de wind voert koelere lucht met zich mee. Al deze veranderingen kun je gedetailleerd laten zien in een foto timelapse. Kamera Express geeft je in dit artikel handige tips & tricks.

Wat is een foto timelapse?

Bij een timelapse denken de meeste mensen aan een video die versneld wordt afgespeeld. Toch kun je ook met stilstaande beelden het tijdsverloop op een prachtige manier weergeven. Bij een foto timelapse speel je namelijk een serie foto’s, gemaakt met een vast interval, af waarmee je de illusie van bewegend beeld creëert. Welk interval het beste is voor jouw onderwerp is afhankelijk van de snelheid van de verandering die je vast wilt leggen. Maak je foto’s van snel bewegende wolken? Dan kan een interval van 2 seconden al voldoende zijn. Maak je een timelapse van een zonsondergang? Dan is een interval van zo’n 4 tot 8 seconden gebruikelijk.

Het aantal onderwerpen voor een timelapse is oneindig! Denk eens aan de dromerige beelden van mist die over een meer heen trekt of lichtstralen die door de bladeren heen spotlights werpen op het natuurschoon.

Bekijk hier een prachtig voorbeeld van een timelapse gemaakt door Rick Kloekke Fotografie.

 

Timelapse gear

Wat heb je nodig om een indrukwekkende foto timelapse te maken:

  • Camera met een statiefaansluiting, intervalsetting en mogelijkheid tot handmatige bediening. Aansluiting voor afstandsbediening is een pre
  • Objectief, bij voorkeur een groothoeklens
  • Statief voor haarscherpe beelden. Bekijk hier welk statief het beste bij jou past
  • Intervalometer/timer, om op een vooraf ingesteld interval automatisch foto’s te maken
  • Filters/filtersysteem wanneer je werkt met langere sluitertijden en motion blur
  • Voldoende opslag op een harde schijf en SD-kaart voor afbeeldingen in RAW kwaliteit
  • Nabewerkingsprogramma
  • Videobewerkingsprogramma

Aan de slag

Bedenk van tevoren waar je de foto’s wilt gaan maken en welk moment van de dag hier het meest geschikt voor is. Op deze manier kun je van tevoren al met je compositie aan de slag gaan. Heb je de luxe om de locatie eerst te bezoeken? Maak hier dan gebruik van. Je kunt ook altijd een app gebruiken om het weer te bekijken en het gebied te verkennen. Zo kun je een weloverwogen beslissing maken over welke apparatuur je mee gaat nemen.

Op locatie kies je een positie om jouw statief stevig neer te zetten en stel je je camera in zoals voor een landschapsfoto waarbij je in de handmatige stand te werk gaat. Na het maken van testbeelden stel je het gewenste interval in en kun je starten. Houd er wel rekening mee dat er voor 10 seconden beeld minimaal 240 afbeeldingen nodig zijn wanneer je werkt in de standaard 24 frames per seconde.

In de nabewerking is het belangrijk dat je de bewerkingen die je doet synchroniseert voor alle foto’s. Daarna kun je deze exporteren naar een videobewerkingsprogramma om deze achter elkaar te plaatsen in een video. Let er hierbij op dat je voor 24fps in de tijdlijn 1/24e van een seconde kiest in de weergave per foto. Exporteer vervolgens de video en jouw foto timelapse is een feit!

Benieuwd naar meer mogelijkheden voor fotografie in de herfst? Bekijk dan het thema.

Foto timelapse – kort & krachtig

 

 

Tips voor een mooie foto timelapse

  • Zorg er altijd voor dat je RAW-beeldkwaliteit werkt, zodat je kleurnuances breed vastlegt voor rijke nabewerkingsmogelijkheden.
  • Gebruik ND-filters wanneer je werkt met langere sluitertijden zonder dat beelden overbelicht raken. Bij onderwerpen met veel beweging, zoals water, brengen ND-filters een zachte waas aan. Hiermee creëer je een rustig, dromerig effect.
  • Let op de buffer van je camera en SD-kaart. Hoeveel data en dus foto’s kunnen jouw camera en SD-kaart achter elkaar verwerken? Pas hierop het interval aan.
  • Trek er met onstuimig weer op uit voor een dramatisch effect in je beelden met veel beweging.
afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie