Bloedband van Anaïs López maandag 21 oktober op NPO 2
De oma van Anaïs López liet in 1946 haar twee kleine kinderen achter en vertrok met haar Nazi-liefje naar Zuid-Amerika, althans zo gaat het verhaal. Om grip te krijgen op haar verleden, doet Anaïs obsessief onderzoek naar haar familiegeschiedenis. Maar hoe dieper ze graaft, hoe meer ze de grip verliest. Hoe belangrijk is het om je familiegeschiedenis te kennen?
Het begon met een vraag: ‘Mag ik je moeder gaan zoeken?’ Niet wetende dat het trekken aan dat ene draadje van het verleden haar familiegeschiedenis voorgoed zou veranderen. Anaïs doorzoekt genealogische databanken, speurt het internet af, neemt DNA-tests af, raakt familie kwijt en vindt allemaal nieuwe ooms en tantes aan de andere kant van de wereld. Iedereen in de familie vertelt een eigen versie van de geschiedenis. Haar oma Willy blijkt een nieuw leven te hebben opgebouwd. Heeft ze ooit nog teruggedacht aan haar oudste dochter? Als López een doos in handen krijgt met allemaal foto’s van haar grootmoeder, denkt ze eindelijk dichterbij de waarheid te komen. Maar starend naar de snapshots uit haar oma’s leven, komt ze erachter dat foto's geen onomstotelijk bewijs vormen, maar de bouwstenen van een verhaal, waarvan iedereen een eigen versie maakt.
Anaïs López (1981) is van huis uit fotograaf, maar inmiddels zoveel meer dan dat. Ze is een geboren verhalenverteller en kan dat dan ook in zo’n beetje ieder medium. Zo behelst haar intermediale project De migrant een webdocumentaire, graphic novel, live performance, radiodocumentaire en een tentoonstelling die de hele wereld over ging. Het project werd met lof overladen en won meerdere prijzen. Met haar film Bloedband vertelt ze wederom een bijzonder verhaal op geheel eigen wijze, waarvoor ze dit keer haar eigen verleden onder de loep legt.
Teledoc Campus is het succesvolle project van CoBO, het Nederlands Filmfonds en het NPO-fonds dat jonge regisseurs en producenten de kans biedt ervaring op te doen met korte, filmische documentaires.