Bliksem fotograferen, hoe doe je dat? Kamera Express legt uit
Wat heb je nodig?
- Camera, bij voorkeur bedienbaar met een slimme trigger
- Objectief, bij voorkeur een groothoeklens om veel van de omgeving vast te kunnen leggen
- Statief, voor stabiliteit en tegengaan van bewegingsonscherpte
- Fotobewerkingsprogramma
Voorbereiding
Kies een open omgeving uit met elementen in de voorgrond. Denk aan een molen of een skyline van een stad. Dit geeft jouw foto meer dimensie. Houd dan het weer goed in de gaten en trek erop uit wanneer er een onweersbui aankomt. Hier kun je diverse weerapps voor gebruiken. Natuurlijk kan het ook voorkomen dat de omgeving voor jou onbekend is en jij je in een onweersbui bevindt. In dit geval zul je snel moeten schakelen.
Bedenk welke apparatuur je mee gaat nemen en neem hier de nodige bescherming voor mee tegen regenval en wind. Eenmaal op locatie plaats je je camera op het statief en bepaal je de compositie. Leg de focus op de voorgrond en maak een testfoto. Daarna is het tijd om aan de slag te gaan. Je kunt bliksem op verschillende manieren vastleggen.
Korte sluitertijd
Wil je bliksem vastleggen met een korte sluitertijd? Dan moet je snel kunnen reageren wanneer je een bliksemschicht ziet. Gebruik hiervoor een slimme cameratrigger.
die opnames kan maken aan de hand van beeld en geluid, zodat je geen tijd verliest met op de sluiter te drukken. Stel de trigger in dit geval in op “lightning modus” en kies voor een gevoeligheid van 95%. Op deze manier wordt er automatisch een foto gemaakt wanneer een bliksemschicht te zien is. Stel daarna de camera op handmatige modus in en maak testfoto’s. Je kunt hierbij gebruik maken van een sluitertijd rond de 1/125, een ISO waarde rond de 200 en een diafragma rond de f/8. De focus kun je hierbij naar oneindig veranderen i.v.m. de lichtomstandigheden.
Lange sluitertijd
Je kunt er ook voor kiezen om bliksem juist met een langere sluitertijd vast te leggen, zoals fotograaf Gijs de Reijke in onderstaande video laat zien. Hij kiest bij bliksemfotografie voor een sluitertijd tussen de 5 en 10 seconden waardoor de camera zo lang mogelijk de lichtsporen opneemt. Een ISO waarde van 100 voldoende om met een diafragma rond de f/8 details van de omgeving mee te nemen in het beeld.
Fotograaf Gijs de Reijke vertelt hoe hij bliksemfotografie aanpakt.
Controleer tussendoor de camera-instellingen en pas aan waar nodig. Tijdens een onweersbui kunnen lichtomstandigheden wisselen, voornamelijk wanneer deze overdag plaatsvindt. Je zult dan meer aanpassingen moeten doen in sluitertijd, diafragma en/of ISO waarde.
Nabewerking In de nabewerking kun je ervoor kiezen meerdere foto’s van de bliksem samen te voegen tot één beeld. Gebruik hiervoor een basisfoto zonder bliksem en een selectie van foto’s met bliksem als lagen in het bewerkingsprogramma die je in elkaar over laat lopen.
Tips
Ga verstandig om met de weersomstandigheden. Bliksem mag dan indrukwekkende beelden opleveren, maar het kan ook gevaarlijk zijn. Bliksem kent immers een temperatuur rond de 27.000 graden Celsius en bevat tot wel één miljard volt elektriciteit. Zoek dus geen gevaarlijke situaties op, zoals schuilen onder bomen of in de buurt van open water, hoge masten of metalen hekken.
Ben je benieuwd naar meer mogelijkheden voor fotografie in de herfst? Bekijk het thema.