Binnenkort te zien in Huis Marseille: Deana Lawson
De Amerikaanse fotograaf Deana Lawson (1979) wordt geroemd als een van de meest fascinerende fotografen van haar generatie. In haar werk, dat wordt vergeleken met dat van Diane Arbus, Jeff Wall en Carrie Mae Weems, zoekt de fotograaf naar een uitdrukking van de persoonlijke kracht van haar modellen. In de afgelopen tien jaar ontwikkelde zij een taal om hun identiteit te vangen in intieme portretten in een huiselijke omgeving. Pakkende weergaven van rituelen en ceremonies die deze identiteit versterken, omringen de naakte of halfnaakte hoofdfiguur die contact maakt met de kijker, met een blik zo intens dat het de kijker is die zich naakt voelt.
Geposeerde fotografie
Lawsons fotografie wordt vaak omschreven als ‘highly staged’, niet omdat het werk geënsceneerd overkomt, maar omdat geen enkel detail aan het toeval wordt overgelaten. Alle outfits, objecten, accessoires en interieurstukken dragen bij aan een scène, waarin telkens een of meerdere figuren centraal staan. Formele elementen als belichting en positionering versterken de verbeelding van kracht en vrijheid via de persoonlijke en intieme ruimten waarin zij zich bevinden.
Maatschappelijk thema
Deana Lawson concentreert zich op de ervaring van de zwarte mens in de gehele diaspora, zowel in verschillende Amerikaanse staten als in het Caribisch gebied en Afrika. Vaak fotografeert ze personen uit een lager sociaal-maatschappelijk milieu. In hen herkent ze naar eigen zeggen de omgeving waarin zij zelf opgroeide. Ze vindt haar modellen op straat, in het openbaar vervoer, in schoonheidssalons, in nachtclubs, in kerken of in fastfoodrestaurants. Vervolgens portretteert ze hen met een midden- of grootformaat camera, en legt hen vast met een waardigheid en grootsheid die de geportretteerde boven haar dagelijkse omstandigheden verheft.Sons of Cush, 2016 © Deana Lawson. Courtesy of the artist and Sikkema Jenkins & Co., New York
Over de fotograaf: Deana Lawson
Deana Lawson groeide op in Rochester, New York. Ze leek voorbestemd voor een carrière in de fotografie: Lawsons oma was huishoudster voor George Eastman, de oprichter van Kodak, haar moeder werkte bij Kodak en haar vader bij Xerox. Daarnaast greep haar vader iedere aanleiding aan om zijn familie te fotograferen. Lawson voelde naar eigen zeggen dan ook dat het haar lot was om een kunstenaar met een camera te worden. In 2013 werd haar een Guggenheim Fellowship toegekend, wat het mogelijk maakte om naar Jamaica, Haïti en West-Afrika te reizen en daar te fotograferen. Ze nam in 2017 deel aan The Whitney Biennial, een evenement met een lange geschiedenis in het tentoonstellen van de meest veelbelovende en invloedrijke kunstenaars. De tentoonstelling Planes in The Underground Museum uit 2018 vormt de basis voor haar eerste grote solotentoonstelling in Europa, in Huis Marseille.
Info en Tickets
De expositie van Deana Lawson is vanaf 8 juni tot en met 1 september 2019 te zien in Huis Marseille museum voor fotografie. Je vind het museum aan de Keizersgracht 401 te Amsterdam. Meer informatie vind je op de website.